Професор Ковић о великим силама и Србима од 1496. до 1833. године

Проф. др Милош Ковић, историчар и професор Филозофског факултета у Београду, одржао је у Врању предавање на тему „Велике силе и Срби 1496 – 1833“, на основу своје истоимене књиге.

Професор Ковић је на почетку истакао да нас тренутно страдање српског народа обавезује на озбиљност и одговорност, уместо наивности која, сматра, долази од чињенице да не познајемо довољно добро неке од кључних тема из наше историје.

Једна од најважнијих тема је управо однос великих сила према Србији, али и однос Србије према великим силама. У својој књизи, Ковић је ову тему ограничио на период од, како је истакао, пада последње српске земље Зете под туђинску власт 1496. године, па све до обнављања државности Србије 1833. године.

Представљајући, укратко, историјске токове у наведеном подручју на нашем подручју, и улогу великих сила у њима, Ковић се осврнуо и на садашњицу и утицај данашњих сила на геополитичку ситуацију у Србији.

Његов домаћин је био проф. др Дејан Антић са Филозофског факултета у Нишу. Предавање је, у организацији Градског одбора Удружења потомака ратника, одржано у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Друштво