Пруга Београд – Ниш – Прешево међу приоритетима Владе Србије

Заједничко улагање у пругу Београд-Ниш-Прешево што ће бити потписано у фебруару и пројекат финансијске подршке Електропривреди Србије биле су теме данашњег онлајн састанка министра финансија Синише Малог и директорке у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Роузмари Шлуп.

Министарство је саопштило да је пројекат те деонице пруге вредан 550 милиона евра.

Мали је истакао да је заједничка финансијска подршка ЕПС-у посебно важна, јер је приоритет Владе управо реструктурирање енергетског сектора, те да је то део и новог аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Он је захвалио ЕБРД-у на подршци и истакао да ће Влада, са своје стране, и даље све своје обавезе извршавати на време.

Током састанка разговарано је о статусу и спровођењу других заједничких актуелних пројеката Србије и ове финансијске институције.

Мали је истакао да Министарство финансија и ЕБРД имају добру сарадњу, да се све активности спроводе на време, те додао да обе стране улажу напоре како би се сви пројекти на адекватан начин спроводили.

Он је рекао и да Влада Србије наставља са великим улагањем у капиталне инвестиције, те да је 6,8 процената БДП-а издвојено управо за ту намену.

Мали је навео и да је Србија постигла одличне макроекономске резултате у претходној години, упркос кризи, на чему му је директорка Шлуп честитала, наводи Министарство.

Он је рекао да су стране директне инвестиције у 2022. достигле рекордан ниво од 4,4 милијарде евра.

Please follow and like us:
Економија