Радови врањског сликара на међународној изложби у Сијетлу

Професор ликовне културе у врањској гимназији, академски сликар Александар Ђорђевић, изложиће своје радове у Галерији 110 у Сијетлу, САД. Реч је о међународној изложби која ће бити приређена од 5. до 28. јануара 2023. године. Назив изложбе је Негативна способност: Уметник као исцелитељ.

-Постоји минут времена, у некој фази слике, који је кључан…можда мање од минута. Не размишљам о квалитету слике. На слици тада постоји одређени набој да се постојећа композиција уруши и створи нова, каже сликар Александар Ђорђевић.

Поред Ђорђевића, своја дела изложиће још 12 сликара из целог света. Изложба истражује разнолик спектар постмодерног портрета, а кустос је Саундра Флеминг. -Радећи у различитим стиловима, ових 13 уметника са међународним искуством истражују представе појединца у свету препуном сукоба. Посебно су запажени маскенбали Керол Аделман Кенеди који замагљују пол и мучан призор Александра Ђорђевића који посматра тела како се гомилају у Украјини, стоји у рецензији.

Портрети у Негативној способности: демонстрирају одређену моћ коју уметници могу да изазову путем сопствене перцепције, представљајући психолошке изазове и следе своју интерпретацију лепоте.

Култура