Расходи у буџету порасли, приходи остају стабилни

Бојан Костић већник Фото: РТВ Врање

И поред значајног повећања буџетских расхода због поскупљења енергената, стање у локалној каси је задовољавајуће, каже за РТВ Врање градски већник Бојан Костић. Приходи су стабилни, а крајем године се очекује и новчани трансфер из Републичког буџета.

Ову годину, нарочито њен крај, обележава енергетска глобална криза која негативно утиче на економију. То је у Врању, као и у другим локалним самоуправама, у овом периоду утицало на значајан пораст расхода у буџету због поскупљења енергената. Колики је раст трошкова илуструје чињеница да је угаљ ове године поскупео готово двоструко, дрво и пелет за око 50 одсто, док је лож уље скупље за једну четвртину.

Добра вест је да су и поред несигурне економске ситуације, приходи у градском буџету стабилни. Како каже градски већник за буџет и финансије Бојан Костић, ниво прихода је непромењен у односу на претходну годину.

– Што се тиче пореза на зараде, што је наш најбитнији појединачни приход у буџету са учешћем од 35 процената, ту немамо великих одступања у односу на претходну годину и то је оно што нам даје оптимизам да очекујемо сличан ниво као лане. Ако успемо да тај ниво задржимо и следеће године, успешно ћемо реализовати све што смо планирали – наводи већник Костић.

Крај године је период када се, по правилу, повећава приходна страна буџета, а 15. новембар је рок за доспеће последње рате пореза на имовину. Бојан Костић у децембру очекује и новчани трансфер из републичког буџета, као што је то било случај и претходних година и нада се што већем износу.

– Тим новцем најчешће финансирамо радове на комуналном уређењу. Имамо још неколико ствари које морамо да решимо, као што су отварање новог вртића у насељу Рашка, реконструкцију вртића „Пчелица“, до краја године би требало да се заврши и Косовска улица. Следеће године, што се тиче саобраћајне инфраструктуре, приоритет је Улица Партизански пут – најављује Костић.

Он указује да се из локалне касе средства за уређење и одржавање комуналне инфраструктуре, а то је свакако грађанима најважније, издвајају од новца који остане након што се исплате обавезе. Уколико стање у буџету буде стабилно и догодине, можемо очекивати комунални програм на нивоу реалних потреба.

Please follow and like us:
Друштво