Ревија народних ношњи југа Србије и Северне Македоније

Викенд за нама био је у знаку промовисања народних ношњи југа Србије и Северне Македоније. У просторијама Галерије Народног универзитета, у суботу у вечерњим сатима, била је одржана ревија народних ношњи.

Поред  ревије народних ношњи југа Србије и Севере Македоније, посетиоцима су представљене и песме и фолклорне игре. Препуна сала Галерије Народног универзитета још један је доказ да је братство и пријатељство наших земаља нераскидиво.

У име града, ревију је оворила већница за културу и туризам, Изабела Савић.

-Поштовани гости, дозволите да вам пренесем поздраве од градског руководства. Врање иначе сарађује са разним градским удружењима, а посебно са удружењем „Гоче Делчев“, као и са културно-уметничким друштвом „Српски вез“. Овај пројекат је наш град одобрио и верујем да ћемо и убудуће одобравати пројекте овог типа. Народне ношње показују шареноликост и креативност. Показују домаћу радиност, као и то како се некада облачило и живело, рекла је већница Изабела Савић.

-Пуно ми је срце јер вечерас реализујемо пројекат који нам је град Врање одобрио. Вечерас представљамо ношњу која спаја традицију, ношњу коју је сваки крај имао, а која се сада налази по нашим витринама, налази се по етно селима. Та ношња има далеко већу вредност од данашњих панталона или кошуља, јер њу наслеђујемо од наших предака, рекао је Пецо Ристески.

Народна ношња је имала одређене карактеристике, па се по одећи и разликовало ко је из ког краја. Тако се у истом крају разликовала градска и сеоска ношња.

На ревији су представљене врањска градска и сеоска ношња, ношња Шумадије, која је иначе најбогатија ношња Србије, ношња Пчиње, ношња Косова, односно Гњилана, Црне траве, Кумановског поља, затим Брсјачка ношња и женска ношња Овче поље.

-Вечерас славимо братство између Срба и Македонаца. „Српски вез“, једно је од најактивнијих друштава у Македонији. Дошли смо са нашим ансамблом који ће да одигра „Кумановско поље“, чувену кореографију, а етно група ће да отпева неколико песама, рекао је Далибор Китановић.

Ревија, песме, игре и добро расположење су за дружење и окупљање пријатеља увек добра комбинација.

Please follow and like us:
Култура