Републички и Надзорни орган: Наставак радова у Баба Златиној улици крајем марта

Радови на реконструкцији једне од најаутентичнијих улица у граду, Баба Златине, која се налази у самом центру, привремено су обустављени због временских услова, каже за Радио телевизију Врање Изабела Савић већница за културу и туризам. Министарство грађевинарства , саобраћаја и инфраструктуре, Завод  за заштиту споменика и Надзорни орган препоручују да се реконструкција пролонгира до 30. марта, а крајњи рок за завршетак радова је крај маја, каже већница.

Идеја о реконструкцији Баба Златине улицe покренута је пре неколико година када је реконструисана Музеј кућа Боре Станковића и тада је покренута процедура око израде документације. Након припремних активности, са реконструкцијом се кренуло 21.септембра прошле године. Реч је о једној од најстаријих улица у граду са врло старим и дотрајалим инсталацијама, тако да је повремено долазило до прекида у водоснабдевању током одвијања радова.  

-Имамо мали застој јер су временски услови то наложили. Добили смо захтев од извођача радова за пролонгирање рокова, јер је током новембра било доста кишних дана. Стручни Надзорни орган и Завод  за заштиту споменика су такође препоручили да се одложе радови због хладног времена. Неопходно је да подлога буде стабилнија како би се реконструкција обавила квалитетно. Представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су предложили да се радови одложе до 30. марта, а крајњи рок за потпуну реконструкцију је крај маја месеца, каже већница.

-Можда дневне температуре дозвољавају рад са бетоном, али увече и ноћу када оне падну и  буду у минусу, као што је то био случај претходних дана, може да дође до тога да бетон не сазри . Управо из тог разлога препорука је стручних људи да се стане са радовима док се не створе повољни временски, додаје помоћник градоначелника Марјан Станковић.

Чедомир Марковић Надзорни орган каже да се од почетка реконструкције доста одмакло са радовима упркос техничким проблемима.

-Све инсталације су завршене, урађени су сви прикључци постојећих објеката на водоводну мрежу, фекална и атмосферска канализација су такође завршени, улица је насипана, тако да смо дошли до завршног слоја калдрме. Да смо имали боље временске услове и нова калдрма би била постављена у предвиђеном року, наглашава Марковић.

Реализацијом овог пројекта насеље у Баба Златиној требало би да буде претворено у амбијенталну средину у историјски важном и туристички атрактивном градском језгру. Баба Златина улица је заштићена просторна културно – историјска целина и непокретно културно добро од великог значаја за развој туризма у Врању.

Please follow and like us:
Друштво