Ружић: Најважније да претучени дечак буде добро, надлежни предузели кораке

Фото: РТВ Врање

Сви надлежни органи су предузели потребне кораке у случају дечака којег је група вршњака претукла у играоници, изјавио је за РТВ Врање министар просвете Бранко Ружић који је Дан просветних радника провео у Врању. Министарство ће са потпуном информацијом изаћи у јавност када се заврше сви налази, поручио је Ружић.

Надлежни органи су у случају осмогодишњака претученог у врањској играоници предузели потребне кораке, а у овом тренутку је најважније да дете буде добро, истакао је министар просвете. Министарство очекује да добије све релевантне податке о овом немилом догађају, казао је он.

– Пре свега, треба да се поведе рачуна да дете буде добро, то је оно што je и мени као министру, најважнија чињеница. Надлежни органи у школи и ширем кругу, од полиције и Центра за социјални рад до тужилаштва, су предузели кораке, а градска просветна инспекција је извршила надзор у школи – казао је Ружић.

Инцидент у играоници на прослави рођендана, по свему судећи, само је кулминација насиља које је дечак, како наводи његова мајка,  дуже време доживљавао у школи. Надлежни ће спровести све што је потребно у овом случају, рекао је министар и указао да је важно да се схвати да понашање деце има корене у односима у породици.

– Утврђен је ниво насиља према дечаку и свакако ће бити појачана васпитна улога према виновницима насиља, али свакако и асистенција за дете које је доживело тај стресни догађај. Сви актери, укључујући и школу су укључени, али обавеза свих нас је да схватимо елементарну истину, да не можемо да очекујемо да се васпитно-образовни рад одвија искључиво у школама. Кућно васпитање је оно што је важно – поручио је Бранко Ружић.

Министар наводи да су обављени и разговори са родитељима виновника овог немилог догађаја. То што се инцидент догодио у играоници, ван објекта школе, не амнестира било кога, а нарочито не школу, читаву просвету и инспекцијске органе, да не предузимају кораке, нагласио је он.

Министар Ружић је најавио ће Министарство просвете изаћи са јасном информацијом о случају када се заврше сви налази. Подсетимо, полиција је објавила да је поступак покренут након пријаве педијатра о дечаковим повредама, те да су обавештени Више и Основно јавно тужилаштво у Врању, као и Центар за социјални рад.

Please follow and like us:
Друштво