Ружић: Синдикати морају да уважавају реалност

Бранко Ружић министар просвете Фото: РТВ Врање

Министарство просвете и синдикати би требало да буду на истој страни и да заједнички раде на побољшању положаја просветара, изјавио је на Дан просветних радника у Врању министар Бранко Ружић. Захтеви за повећањем плата од 25 одсто су нереални, оценио је министар.

Министарство просвете је у сталној комуникацији са синдикатима и имамо социјални дијалог. Важно је да заједно радимо на побољшању положаја просветара, изјавио је у Врању министар просвете, Бранко Ружић.

Министар је на Дан просветних радника, указао да је од августа, када је последњи пут вођен дијалог између представника Министарства просвете и синдиката, већина захтева испуњено. Он се и сам сложио са синдикатима да је грешка што пре четири године није уведен систем платних разреда, као и да је потребно веће издвајање средстава за просвету.

Ипак, Ружић указује да мора да се уважава реалност. Што се конкретно зарада тиче, министарства финансија и просвете су најавили да ће повећање бити у нивоу од 12 до 12,5 одсто, и то је оно што је у овом тренутку реално, оценио је министар.

-Све оно што је могуће, а да очувамо фискалну стабилност, Влада је, рекао бих, учинила. Наравно да има легитимних захтева, молби и предлога, некада и незадовољства и ту смо да разговарамо. Ја у синдикатима искључиво видим партнере и свакако да у међусобном дијалогу можемо да направимо много више него када смо на супротним странама.

Министар је оценио да јучерашњи протест просветара испред Владе Србије није узео широке размере и изразио уверење да су и сами представници синдиката свесни тога колике су могућности државе.

-Можете да тражите и 25 одсто повећања плата, али да ли је то реално? Када би причали у приватним оквирима, и они би сами признали да то није реално – закључио је министар Ружић.

Подсетимо, према најавама, повећање зарада просветарима требало би да ступи на снагу од 1. јануара, а увећање од око 12 одсто значило би повишицу од око 7 до 8 хиљада динара.

Please follow and like us:
Образовање