Уручено 150 ауто-седишта родитељима новорођених беба 

Врата скупштинске сале била су данас отворена за све родитеље који су у 2022. години добили бебу. Град Врање, други пут ове године, организује доделу ауто-седишта за новорођене бебе.  

У оквиру програма Савета за безбедност саобраћаја, у сарадњи са надлежном Агенцијом, уручено је 150 ауто-седишта новопеченим родитељима.

– Град Врање преко Савета за безбедност саобраћаја спроводи бројне акције, како би у нашем граду повећали степен безбедности деце, пешака али и осталих учесника у саобраћају. Наравно, ова акција је усмерена на наше најмлађе суграђане. Последњих година, град Врање буквално свакој новорођеној беби поклања ауто-седиште. Када је реч о градовима у Србији који поклањају ауто-седишта за децу, наш град је на врху лествице, али, када је реч о коришћењу ауто-седишта, ту смо на дну лествице, рекао је председник Скупштине др Дејан Тричковић.

Стручњаци Републичке агенције за безбедност у саобраћају, младим родитељима показали су како се правилно монтира ауто-седиште и одржали предавање о безбедној вожњи.

– Престали смо да бројимо који смо пут у Врању, а право је задовољство да похвалим рад Савета за безбедност саобраћаја у Врању, који по ко зна који пут поклања овако велику количину ауто-седишта родитељима. Није довољно само имати ауто-седиште. И најбоље и најскупље седиште уколико се не користи на правилан начин, неће испунити своју сврху. Данас причамо о томе како се дете правилно поставља у ауто-седишту, како се седиште монтира, а све у циљу смањења саобраћајних несрећа, рекла је Маријана Јовановић.

Поражавајућа статистика каже да је током претходне године 11 деце изгубило живот у саобраћајним несрећама. Још гори је податак, да је за свега 10 месеци ове године, такође 11 деце изгубило живот. Зато се ове акције и предавања врше, како би се ова тужна статистика смањила, речи су Маријане Јовановић.

А како на ову врсту помоћи гледају родитељи који су добили седишта?

– Првенствено због безбедности детета у саобраћају пуно значи ова помоћ. Имам већ једно дете и њему смо купили седиште, а ово је први пут да од града добијамо овакву врсту помоћи и хвала на томе, каже једна мама.

– Имам троје деце, двоје је већ одрасло и ево за треће добијам по први пут ауто-седиште. Свакако да ми значи, првенствено из аспекта безбедности, али и обзиром да је седиште које град поклања бољег квалитета но што би ми купили, и из аспекта финансија је велика подршка и помоћ. Хвала граду, рекао је један од родитеља.

Врање је један од неколицине градова у Србији који на овај начин помаже родитеље новорођених беба и то трећу годину за редом. Подршка родитељима је у периоду када добијају новог члана породице веома битна.

Please follow and like us:
Друштво