РХМЗ: Падавине до 30 литара по квадратном метру

Највише падавина ће бити на југу, југоистоку и истоку земље, јер ће се облачност измештати ка тим пределима. Пашће од 20 до 50 литара кише за 24 сата. На планинама ће падати снег.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће на подручју, југоисточне и источне Србије доћи до интезивирања падавина. Умерено до потпуно облачно, местимично са кишом и пљусковима, уз могућност грмљавине, док ће на високим планинама падати снег. Најнижа температура од 4 до 13 степени, а највиша од 7 на северу до 17 степени.

-Овај јануар одудара знатно од просека, ту пре свега мислим на одсуство снега и постојање снежног покривача, као и осетно високе температуре. Средња вишегодишња температура за јануар месец је 0 степени, а овог јануара, односно за првих 19 дана, температура је у плусу, и то око +5. Јутарње температуре у опсегу од 10 до 14 степени подсећају на мај месец. Наредних дана нас очекује кориговање тих вредности у смислу приближавања осредњим вредностима, а у планинским пределима и снег и пад температуре. Данас током дана и ноћи очекују се обилније падавине, на појединим локацијама и до 30 литара по квадратном метру. Како је земља прилично сува, не постоји нека опасност од поплава, рекао је Драгиша Станковић из Метеоролошке станице у Врању.

Наредних дана престанак падавина и пад температуре, јутарња температура ће се кретати око нуле, а дневна у интервалу између 7 и 9 степени. По речима метеролога, снежних падавина до краја јануара неће бити у нижим, односно градским пределима.

Please follow and like us:
Друштво