Савет Батута: Не идите празног стомака на славску вечеру

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ упозорио је у тексту „Како славску трпезу учинити здравијом“ шта треба избегавати у време слава.

Прославу славе карактерише богата трпеза која се састоји од печења, сарми, салата са мајонезом и павлаком и, на крају, када смо више него сити, долазе на ред торте и ситни колачи. Оваквој, разноврсној трпези тешко је одолети.

На славском ручку или вечери мало ко размишља о последицама уношења веће количине хране и алкохола, када може да се унесе и дупло више калорија него што је потребно. Све сервирано на славској трпези може да буде оброк сâм за себе, тако да долазимо у ситуацију да одједном унесемо више оброка које бисмо иначе распоредили на неколико дана.

Често се на славски ручак или вечеру одлази „празног стомака”, што је грешка. У току дана треба да буду заступљени доручак и ручак уколико се на славу одлази у вечерњим часовима. Прва два оброка треба да буду лагана, да се састоје од житарица, воћа, поврћа и ове оброке никако не би требало прескочити. Како се славска трпеза састоји од јаке хране базиране на месу, ролатима, јаким салатама, колачима, следеће о чему би требало размишљати јесте како бити умерен. Зна се шта чини славску трпезу и без чега се не може. Да не увредимо домаћина а да се не преједемо, треба одабрати мање количине неколико јела.

Да ли можемо славску трпезу учинити мало здравијом? Тешко је замислити славски ручак или вечеру без свињског печења, салата са мајонезом или павлаком, сарми, колача и торти. Није реално очекивати да се печење замени мање масним пилећим месом или да се салате са мајонезом или павлаком замене сезонским салатама.

Ипак, и ова храна може да се нађе на трпези уз храну која је традиционално заступљена. Уз салату са мајонезом можемо појести и зелену салату, салату од шаргарепе, целера, цвекле са мало маслиновог уља, поред кромпира можемо додати поврће уз пиринач или кускус. Што се тиче дезерта, поред чоколадних колача можемо појести и оне са воћем и тако можемо учинити славску трпезу мало здравијом. На тај начин се нећемо прејести, и то вече и наредног дана ћемо се осећати боље.

Након обилног славског ручка или вечере требало би прошетати. Ова блага физичка активност помоћи ће да се лакше свари храна, а и сан ће бити бољи. Следећег јутра не би требало прескочити доручак који може да се састоји од житарица, парчета хлеба са намазом, младим сиром, салатом, уз шољу чаја или јогурта. У току дана треба правилно распоредити остале оброке уз обавезан унос воде.

Please follow and like us:
Друштво Здравље