Обележено 25 година Медицинске школе у Врању

Поводом обележавања jубилеjа, 25 година постоjања и рада Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон” и промоциjе Монографиjе ,,Траг у времену” у сали градског театра одржана jе свечана академиjа.

У име руководства града говорио jе градоначелник Врања др Слободан Миленковић, истичући да jе ова образовна институциjа jедна од наjважниjих школских установа на jугу Србиjе.

– Наш град има богату историjу здравствене заштите. Она сеже у 19. век када у Врање  долази Грк, Атанас Куjас, коjи jе радио као хирург и гинеколог. Указом Краља Милана 1882. године постављен jе на место првог лекара среза Пчињског. Као почетак рада Окружне болнице наводи се 22. децембар 1881. године, а Фрањо Копша бива постављен за првог управника, коjи jе од своjе очевине финансирао изградњу модерниjе, двоспратне зграде нове Болнице. У Врању jе током и након Првог светског рата боравила jединица ,,Америка”, болнице жена Шкотске, на челу са др Изабел Емсли Хатон, чиjе име и носи Медицинска школа. Др Хатон, иако млада, са свега 30 година, успела jе да од старе касарне оронулих соба, из пепела подигне болницу налик на оне у Британиjи. Од октобра 1918. до априла 1919. године, jеданаест лекара и 40 медицинских сестара jединице „Америка“ Болница „Жене Шкотске“, лечило jе у Врању скоро 2.600 рањених и болесних. Jединица „Америка“, напустила jе Врање 16. октобра 1919. године. Међутим, пре одласка, готово цела болница са опремом, хируршким инструментима, лабораториjом, поклоњена jе Врању. Стога, са пуним правом, наша средња Медицинска школа носи име велике хероине, докторке Хатон. Зато наставно особље, сви запослени у овоj образовноj установи, свесни величине имена коjе носи школа, имаjу обавезу више. Због поштовања према делима др Хатон, због њеног завештања. Обавезу да младе људе уче о значаjу и племенитости позива медицинског радника, рекао jе градоначелник.

Додао jе да су резултати коjе постижу ученици и професори Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон” последњих година jош jедан доказ да су на добром путу и да раде праву ствар.

– Чинити добро другима, помагати унесрећенима, лечити болесне, суштина jе заклетве на коjоj почива наш позив. Како jе и сам Хипократ говорио: ,,Где год се воли уметност лечења, ту се у исто време воли и хуманост”. Драги ученици, имате привилегиjу да учите о уметности лечења, у установи коjа има све услове за стицање потребног знања. Имате привилегиjу да учите о љубави према хуманости. Поштовани професори, ваша jе привилегиjа да будете креатори нових узвишених младих хуманиста коjи ће бринути о здравственоj заштити свих нас”, додао jе Миленковић.

Директорка Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон”, Гордана Jовановић истакла  jе да се успех jедне школе мери успесима свих ученика и запослених.

– Рад у нашоj школи темељи се на уважавању принципа хуманости, као и опредељењу ученика да им занимање након завршетка школовања буде помоћ и брига о другима. Из године у годину заинтересованост за упис у Медицинску школу jе све већа. Сигурна сам да смо поставили темеље квалитетног рада у школи, а тако ћемо наставити и у наредном периоду. Ученици наше школе настављаjу успешно школовање на вишим школама и факултетима или се радно ангажуjу у здравственим установама у земљи и иностранству и на таj начин доприносе угледу школе, рекла jе директорка.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоjа на академиjи jе говорио Богољуб Лазаревић, начелник Сектора за средње образовање и васпитање и образовање одраслих. -Медицинска школа у Врању не постоjи дуго, али се успех  не броjи годинама. Успех се броjи наградама и квалитетним образовањем, коjе ова школа има. Честитам вам jубилеj и желим да све године у будућности остављаjу траг у времену. Драги ученици са поносом носите име ове школе и проносите широм државе и света вредности коjе сте одавде понели, рекао jе Лазаревић.

На свечаности су говорили и професори Мединске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон”, Миша Костић, професор историjе у пензиjи и Jелена Митић, професорка српског jезика и књижевности. На академиjи,  ученици ове образовне установе пригодним програмом представили су монографиjу ,,Траг у времену-25 година постоjања”. Овом приликом уручене су и плакете и захвалнице заслужним поjединцима коjи су помогли развоjу и унапређењу рада у медицинскоj школи: министру просвете Бранку Ружићу, министарки културе Маjи Гоjковић градоначелнику Врања др Слободану Миленковићу, заменици градоначелника Зорици Jовић, помоћнику министра просвете Милошу Благоjевићу, посебном саветнику министра просвете Зорану Костићу, начелнику Сектора за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Богољубу Лазаревићу и другим заслужним поjединцима.

Након свечане академиjе  у Галериjи Позоришта ,,Бора Станковић” отворена jе изложба ,,Траг у времену”.

Please follow and like us:
Друштво