Свечано отворена 33. Светосавска недеља

Традиционалну културно – просветну и духовну манифестациjу ,,Светосавска недеља’’ у Галериjи Народног музеjа вечерас jе отворио грдоначелник др Слободан Миленковић. Осврнувши се на животни пут Светог Саве, подсетио jе на његов допринос развоjу српске државе, духовности и просвећивању српског народа. ,,Успоставио jе аутокефалност Српске православне цркве 1219. године и постао први српски архиепископ, поставивши чврсте темеље самосталне цркве и српске државе. Истицао се великим градитељским подухватима. Подизао jе манастире, ширио писменост, подучавао народ, свештенике, монахе, оснивао прве болнице. Био jе и велики путник, путописац и књижевник. И као такав дубоко се усадио у српско национално биће, поставши наjсвестраниjи Србин, кога до данас подjеднако славе и црква и држава. Свети Сава, потоњи Растко, до данашњих дана симбол jе српског национа и свега што он носи у себи као траjну вредност, од коjих jе наjвећа светосавље. А он – Свети Сава наjвећи српски син и светац, jер као што jе академик Матиjа Бећковић записао: ,,Свети Сава jе извадио прву личну карту српског народа и у њоj оставио своj портрет рађен према живом моделу, онаj милешевски „чиjи поглед прониче седмосветла небеса“, оверио jе своjеручним потписом и запечатио своjим печатом. И од тад знамо ко смо, шта смо и коме припадамо. Сва српска земља jе лична карта Светог Саве’’, истакао jе градоначелник Миленковић и додао :

,,И са овог места обећавамо да ћемо и у годинама коjе долазе достоjно прослављати Светог Саву, као и да ћемо своjим потомцима оставити у аманет да наставе нашим стопама и никада не забораве ко смо и одакле потичемо’’.

На отварању манифестациjе беседио jе и владика врањски господин Пахомиjе.

У уметничком делу програма наступио jе Хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац’’.

Посетиоци су били у прилици да погледаjу и филм о изложби фотографиjа под називом ,,Ранохришћанске гробнице Ниша“ чиjим отварањем jе почело обележавање Светосавске недеље 2023. Реч jе о jединственоj изложби фотографиjа коjа jе сведок истраживања jедне од, како кажу стручњаци у области археологиjе, наjистраживаниjих и наjзначаjниjих некропола на тлу Европе, а коjа се налази у Нишу. Аутори изложбе су Зоран Радосављевић маjстор фотографиjе и Тони Чершков, археолог. Други дан Светосавске недеље биће у знаку филмске уметности, када ће од 17 и 20 сати у врањском позоришту бити приказан документарни филм ,,Ластавице Христове“. Већ у понедељак од 19 сати, такође у сали позоришта, концерт ће одржати Лесковачки црквени ансамбл ,,Бранко“. Проjекциjе филма и улаз на концерт бесплатни су за све заинтересоване посетиоце.

Please follow and like us:
Друштво Некатегоризовано