Свечано отворен „Документ 2022“

Фото: РТВ Врање

Фестивал документарних филмова, под називом „Документ 2022“ отворен је за нашу публику. Овај Међународни фестивал се традиционално, већ 18. пут одржава у нашем граду.

На Документу, биће приказивано укупно осам филмова, из четири земље. Филмови се баве разним актуелним, светским темама, имају различито трајање и описују другачије емоције.

– Ове године смо припремили за вас путовање кроз ове филмове. Почећемо у Грчкој, затим ћемо ићи до Шпаније и завршићемо у Скандинавији. Циљ је да публици прикажемо најбоље филмове који су освојили бројне награде у претходној години. На фестивалу учествују филмови из четири земље, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе – рекао је директор и оснивач фестивала, Слађан Стојановић Френки.

Фестивал је свечано отворила градска већница, Изабела Савић.

– Овај традиционални фестивал, Врањанцима приказује актуелности и најновија достигнућа. Садржаји су драгоценији и од играних. Филмови преносе ставове о историјским догађајима. Град Врање увек ће пружити подршку овом фестивалу и свим креативним идејама из области културе – рекла је Савићева.

Прве вечери приказана су три филма. Фестивал је отворио филм “ Затварање“ који у 11 минута приказује последице природне непогоде у приморском месту, у режији Игора Тохоља.

Други филм који је приказан под називом „Тома“, описује живот легендарног певача и композитора Томе Здравковића. У филму говоре Томина удовица, колеге Зоран Калезић и Хасан Дудић и глумице Даница Максимовић и Тања Бошковић. Режисер је Владимир Ристић.

Последњи у низу, у првој вечери био је филм „Огњило“, чији јунак користи огњило и избија искре да би упалио ватру. Филм у режији Владимира Перовића из Црне Горе.

„Документ 2022“ трајаће три дана, до суботе када ће бити затворен филмом „Кругови на води“ у режији Данила Лоле Илића.

У петак пројекције почињу од 20 часова, а последњег дана, у суботу ће почети у 19 часова. Улаз за све наше суграђане је бесплатан.

Please follow and like us:
Култура