Севдаху захвалница Владе Србије

Фото : РТВ Врање

Врањски Севдах недавно је добио захвалницу Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова. Њихов наступ на недавно одржаној манифестацији, обележавање 110. година Кумановске битке у Северној Македонији, био је веома запажен. По повратку их је дочекало пријатно изненађење.

Чланови фолклорног ансамбла „Севдах“ добили су захвалницу Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Србије за изузетну сарадњу и одржавању активности у неговању традиције.

-Оног момента када се обучемо у народну ношњу, наш циљ није само игра. Нисмо се надали али нам је захвалница добродошла. А ми смо радили оно што радимо константно. Рад увек исплива на површину. Ово нам није прва потврда и признање нашег рада, али када је реч о признању од стране Владе Србије, ово је прво и врло значајно признање, каже Влада Јанковић из КУД „Севдах“.

За наступ на обележавању манифестације поводом 110. година Кумановске битке, спремали су се веома озбиљно. Зато су и одабрану екипу послали да представи и осветли образ овог удружења, али и града.

-Ја играм у „Севдаху“ 11 година, тачније од почетка мог школовања и ево до дан данас волим да играм. Чак и када не могу да играм из здравствених разлога, ја дођем и само посматрам како играју јер уживам у томе. Била сам у Куманову када смо добили захвалницу и могу рећи да сам се осећала веома поносно што сам присуствовала тој церемонији, рекла је Катарина Бркић, члан удружења.

-Овде смо имали доста организација, разноразних путовања по манастирима, више пута смо путовали у Македонију, ево сада и у Куманово, каже Викторија Стојановић, члан удружења.

Љубав према игри и музици негују годинама. Њихов напоран труд и рад су препознали многи, једно од значајних признања је недавно стигло као потврда да то што раде значи и нашој држави. 

Севдах је почео са радом још давне 1965. године. Од 2005. друштво ради под називом Градско културно-уметничко друштво, а у марту 2018. пререгистровано је у Фолклорни ансамбл Севдах. Ансамбл броји више од 450 чланова и само их рад, ред и дисциплина доводе до запажених резултата.

Please follow and like us:
Култура