Скоро дупло више пријављених у округу за програм Моја прва плата

Фото: РТВ Врање

Програм Моја прва плата успешно се приводи крају, након што је последњег дана октобра завршено пријављивање незапослених. Сада је период упаривања послодаваца и незапослених. Потписивање уговора о раду планирано је за децембар.

И ове године влада велико интересовање за програм Моја прва плата. То је прилика да млади стекну прва знања и вештине али и шанса за добијање сталног посла. Најпре су се јављали послодавци и оглашавали своје потребе. Последњег дана октобра завршило се пријављивање незапослених са евиденције Филијале у Врању.

– Укупно 271 послодавац на нивоу округа је учествовао у програму и огласио 405 позиција, а пријавило се 700 незапослених лица. У Врању је аплицирало 110 послодавца, који су огласили 192 позиције, а пријавило се 359 лица – каже Весна Станојковић, ПР Филијале НСЗ у Врању.

Према подацима Филијале задржава се тренд из ранијих година. Послодавцима су потребнији радници са средњом стручном спремом, него са високом. Зато су се и у већем броју, управо средњошколци јављали за програм Моја прва плата. 

– То су позиције: административни радник, продавац, магационер, касир, комерцијалиста, књиговођа. Позиција фризер је карактеристична, по броју за општину Прешево, позиције конобар, обућар, медицинска сестра, фармацеутски техничар, аутомеханичар, електротехничар, ветеринарски техничар.

Са високом стручном спремом су судијски приправник, васпитач и референт за безбедност и здравље на раду – додаје Станојевићева.

До 15. новембра траје  фаза такозваног упаривања између послодаваца и незапослених лица. Након тога ће се знати, колико незапослених ће у децембру потписати уговор са послодавцима. Програм траје девет месеци и прима се новчана помоћ, са средњом школом 25 хиљада динара, а са високом 30, без заснивања радног односа.

https://youtu.be/5T6_yWOdrrs
Please follow and like us:
Друштво