Слабо интересовање осмака за хемију и физику

Укупно 64.363 ученика осмог разреда у Србији,  одабрало је један од пет предмета који ће полагати као трећи тест на завршном испиту, изјавио је помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић. На територји града Врања ове године 713 ученика завршава осми разред.

Изјашњавање ученика одвијало се електронским путем, преко портала Моја средња школа, и на тај начин пријавило се 70,7 одсто ученика, а 29,3 одсто је то урадило директно у школи.

Највећи број ученика определио се да полаже биологију, као трећи тест, њих 38 одсто, следи географија са 28 одсто и историја са 16 одсто.

Забележено је слабо интересовање за природне науке. Од будућих малих матуранта њих 9 одсто, 5.999 ученика је заинтересовано да хемију полажу као изборни предмет, док их се само 8 процената 5.270 ученика одлучило за физику.

Ученици који у школској 2022/23. години завршавају осми разред, могли су од 1. до 30. децембра 2022. године да се изјасне који ће тест, од пет понуђених предмета: биологија, географија, историја, физика или хемија, радити као трећи на завршном испиту.

Уколико неко из одређених и оправданих разлога није био у могућности да се пријави, не треба да брине, имаће могућност да то обави у школи од 23. до 27. јануара 2023. године. У том периоду ученици ће моћи да провере свој избор, а 30. и 31. јануара, у школи и да унесу исправке. Након тога, на сајту Моја средња школа и непосредно у школи биће објављена коначна изјашњења ученика о тесту који ће полагати као трећи на завршном испиту“, рекао је Пашић.

Please follow and like us:
Друштво