Србе на Косову никада нећемо оставити: Милош Вучевић шаље јасну поруку нашим сународницима у јужној покрајини

„Наша војска је способна и спремна да одговори на сваки задатак и изврши сваку наредбу врховног команданта“.

Безбедносна ситуација је изазовна. До напетости је дошло искључиво једностраним одлукама Приштине, непризнавањем српских регистарских таблица, неформирањем ЗСО, покушајима стварања такозване војске Косова, која, према Резолуцији 1244, не сме да постоји, прављењем кампова за специјалне јединице у општинама с већинским српским становништвом… Ми пажљиво пратимо ситуацију јер желимо да одржимо мир и стабилност иако разумемо како се осећа наш народ који живи на КиМ и колико им је тешко…

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић за Република.рс говори о томе да ли је овај Аранђеловдан пресудан за наш народ на Косову, на који начин је Војска Србије (ВС) спремна да делује и открива какви су му утисци након уласка у Владу.

Да ли је понедељак дан д? Курти прети казнама због таблица.

-И даље ћемо чинити све да помогнемо свом народу јер ова Србија никада неће оставити свој народ и неће дозволити нове злочиначке акције попут „Бљеска“, „Олује“ нити погром из 2004. Ми смо увек показивали да смо за наставак дијалога и решавање свих отворених питања за столом и наставићемо да инсистирамо на смиривању напетости и тензија и рационалном приступу решавању проблема.

Војска Србије подигнута је у виши степен борбене готовости.

-Наша војска је способна и спремна да одговори на сваки задатак и изврши сваку наредбу врховног команданта председника Србије Александра Вучића, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, штитећи све своје грађане и водећи рачуна о безбедности Срба на КиМ. Наравно да нико не жели сукобе ни ратове, али Србија је озбиљна држава и предузима све кораке да може да одговори на сваки изазов и потенцијални проблем.

Не искључује се могућност ни да Курти пошаље специјалце с дугим цевима на север КиМ?

-До сада је више пута доказано да са Куртијем никада не можете бити начисто. Видите да на њега ни међународна заједница, пре свега земље Квинте, нема утицај. Ми не желимо ескалацију сукоба, али не дамо на наш народ.

Непуних је месец дана откад сте преузели функцију потпредседника Владе и министра одбране. Какви су први утисци? Јесте ли се покајали?

-Ниједног момента. Поносан сам на то што сам део тима премијерке Ане Брнабић и што служим свом народу и својој држави у овим врло тешким и изазовним временима. Ово јесте за мене ново искуство, али и огроман професионални изазов. Заиста осећам невероватну енергију и даћу све од себе да будем на висини задатка.

Шта су највећи изазови? Приоритети?

-Наставак модернизације и јачања ВС, повећање стандарда, опремљености, обезбеђивање бољих услова за школовање, јачање наше наменске индустрије. Огромни помаци су учињени у последњих 10 година. Сећате се да није било људи, опреме, технике… Све је било застарело или истопљено и од 2000. до 2012. очигледно се чинило све да се ВС максимално ослаби. Познат вам је и онај наратив о топљењу наших тенкова, али то су питања за оне који су били министри пре 2012. Тако да ти данас немају право никоме да држе лекције. Данас је свима јасно колико је у последњих 10 година српска војска напредовала и колико су војници опремљенији и обученији него раније, те колико им је стандард бољи.

Да ли је баш свима јасно?

-Градимо станове по повлашћеним условима за припаднике служби безбедности, а пре 10 година људи који носе те часне униформе мислили да неће доживети да њихова држава покаже колико јој значе, да уопште покаже бригу за њих. Грађани Србије треба да буду поносни на своју Војску. Посвећени смо себи, јачању и модернизацији, јачању наше наменске индустрије, а наша војна лица, официри, подофицири, војници по уговору имаће највеће повећање плата у јавном сектору, од првог јануара, и то 25 одсто. Ја користим и ову прилику да позовем све заинтересоване да се пријаве за шестомесечно добровољно служење војног рока с оружјем. Конкурс је отворен до краја месеца.

До сада је више пута доказано да са Куртијем никада не можете бити начисто

Влада је тим, сачекајмо 100 дана рада

Како оцењујете атмосферу у Влади? На скали од један до пет?

-Засад је све добро, мада је ваљда ред да се сачека да прође 100 дана рада. Једину праву оцену даће нам грађани на изборима.

С којим колегама у Немањиној најрађе и најбоље сарађујете?

-Па ми смо тим.

Ђурићу сам саветовао да настави тамо где сам стао

-Да настави тамо где сам стао, да се Нови Сад и даље убрзано развија и напредује и да не дозволи да га успоре нека ситна политиканства, минорне групе које су доживеле дебакл на изборима, па сада покушавају на улици да реше своје фрустрације због успеха СНС. Нови Сад је пример како једна одговорна политика, окренута искључиво народу и развоју, може да донесе фантастичне резултате.

Шта сте саветовали Милану Ђурићу, који вас је наследио на позицији градоначелника Новог Сада?

Вучић главна мета кланова

Како гледате на чињеницу да је потврђена информација да су криминални кланови спремали атентат на председника Александра Вучића?

-Ја на то исто гледам као и раније, јер док су се неки смејали томе, ја сам упозоравао да је Вучић главна мета криминалних кланова.

Извор: Република.рс

Please follow and like us:
Друштво