Стевановић: Капитална улагања генерисаће раст и економију. Држава издвојила 288 милијарди

фото: РТВ Врање

У ексклузивном интервјуу који је крајем године, урадила екипа наше куће у Београду са државним секретаром у Министарству грађевина, инфраструктуре и саобраћаја, Драганом Стевановићем, било је речи о сложеној политичкој ситуацији на глобалном нивоу, која оставља последице на све земље, па и на Србију, као и о напорима нашег руководства да сачува државу. Наша земља захваљујући мудрој политици председника и Владе успева да буде на својој страни, да гледа свој интерес и своја права, истакао је том приликом Стевановић.

– Није једноставна позиција, али за грађане Србије та позиција је једина која обезбеђује оно што желимо да урадимо у следећој години, а то је да улажемо, да градимо Србију, да градимо инфраструктуру, да стварамо услове, да нове инвестиције долазе у Србију.

Веома је важно да је рекордан ниво инвестиција био у 2022. години, можда најтежој, па чак и од почетка короне и пандемије. Успели смо да задржимо исти ниво директних инвестиција било страних или домаћих, што је опет обезбедило да сачувамо економски раст, који можда није на нивоу који је пројектован на почетку године, али је већи него у многим земљама и у окружењу па и у Европској унији. Одатле смо црпели снагу да сачувамо и плате, да сачувамо и пензије, да повећамо и једне и друге, да пројектујемо повећање плата и пензија и за наредну годину и да пројектујемо буџет, никада већи за капитална, јавна улагања, управо за улагања која се тичу министарства, у коме сам.

Подсетићу да је за 2022. годину био пројектаван буџет од 240 милијарди, а у 2023. години министарство ће у капитална улагања спровести све своје програме у вредности од 288 милијарди динара. Да подсетим од 2008. до 2012. године укупна вредност капиталних улагања била је свега милијарду и 200 милиона евра. То су просто неупоредиве бројке. То ће у 2023. обележити економију и раст. Грађевина и капитална улагања, јавна улагања ће генерисати раст у 2023. години, каже Стевановић.Please follow and like us:
Друштво