Сунчица Денић – песникиња модерних времена, суптилне, лирске меланхоличности

Збирка песама “Писма Тулију” проф. др Сунчице Денић промовисана је на завршној вечери Књижеве колоније. Реч је о седмој збирци поезије ауторке, коју одликује аутентична песничка енергија.

Збирка песама Писма Тулију састоји се од пет циклуса које чине три тематске целине. Прва је уопштена, друга лична, а трећа посвећена Косову и Метохији. Уводна и завршна песма у збирци су ван циклуса.

-У поезији се укршта неколико интонација. Песма зазвучи као молитва у неким тренуцима, а са друге стране је иронична и критична. Ауторка не жели да идеализује стварност и учини је бољом и лепшом и задржава право да проговори оштријим језиком, истакао је уредник збирке Михајло Пантић.

Око наслова збирке је било мало полемике, али је договорено да се Тулије узме као централни симбол, који повезује тематски различите песме у један заједнички именитељ, а то је, пре свега, правда.

– Неко ко је стално са нама као мера вредности, честитости, истине, љубави, правде и тако даље. То је једна општа тема, опште добро, а могуће да смо према онима који су удаљенији од нас мало пажљивији, јер је то загонетније, па смо се усмерили на ту врсту изворишта, која и не знамо заправо чему све служе, али јесте велики симбол доброте, чистоте, праведности, каже проф. др Сунчица Денић.

-Наравно да сам у договору са ауторком одлучио да јој предложим да се збирка зове Писма Тулију, не само зато што се тај лирски песник рефренично понавља, већ и зато што њене песме можете доживети и заиста као извештај, и као, на крају крајева, писмо које говори о најразличитијим темама на које се Сунчица Денић одазива и ту имате целу једну палету. Када прођете кроз књигу видећете како она мења тематско тежиште поезије, а чак је из песме у песму друкчија, појашњава уредник збирке Михајло Пантић.

И свако читање ове збирке је другачије, чуло се на књижевној вечери. Ауторка се сваки пут указује у неком новом светлу, што даје динамичност доживљаја код читаоца.

Стиче се и утисак једног општег усмерења на правду и позива на правичност. Питали смо уредника и књижевног критичара Пантића да ли ауторка трага за правдом кроз своју поезију.

-Има и тога. Нећу рећи да се ради о моралној апелативности, то није својствено њеној поезији, овде је она песник модерних времена, више је критично-ироничних тонова, који се наравно блаже, такође, једном врстом за њу својствене, суптилне, лирске меланхоличности, тако да не бих рекао да је она апелативни песник који нас позива, али се то негде у другом или трећем слоју песама, у једној тихој инкантацији ипак може препознати, одговара Пантић.

Књижевни опус Сунчице Денић одликује један прилично равномеран, стабилан, уравнотежен ход по језику, и по темама којима се бави, рекао је Михајло Пантић о њеном стваралаштву.

Иначе, проф. др Сунчица Денић ауторка је два романа и сада седам збирки песама, као и низа стручних и научних радова и приручника за студенте.

Сала је била испуњена разноликом публиком, која је уживала у казивању песама саме ауторке.

Промоција последње збирке песама “Писма Тулију“ организована је у свечаној сали Гимназије, а модератор вечери била је професорка Оливера Ђорђевић.

https://youtu.be/JLeiE_z_J-k
Please follow and like us:
Култура