Сусрет новинара са представницима Вишег јавног тужилаштва

Фото: РТВ Врање

У организацији Вишег јавног тужилаштва у Врању у сали Начелства одржан је округли сто на тему “Процесна улога јавног тужилаштва и однос тужилаштва и медија“. Скуп је организован са  циљем транспарентнијег рада и боље комуникације новинара са  подручја Пчињског округа и Тужилаштва.

Сусрет новинара и представника Вишег јавног тужилаштва био је прилика да се медијским радницима приближи рад ове институције са аспекта организације и законске регулативе, а све у циљу како би новинари на прецизан и благовремени начин информисали грађане о свим важним  питањима из делатности рада тужилаштва.

 -Циљ нам је да грађани и цделокупна јавност добију правовремену, делотворну и истиниту информацију о раду Тужилаштва и свим битним питањима за које се грађани интересују. Данас ћемо кроз дијалог, у непосредном контакту приближити рад Тужилаштва, организационе природе, да кажемо за шта смо надлежни, које су фазе кривичних поступака и која је процесна улога тужиоца у кривичном поступку и то како према пунолетним, тако и према малолетним извршиоцима кривичних дела, објашњава Данијела Трајковић виши јавни тужилац.

 На скупу је било речи и о безбедности новинара, што је привукло велику пажњу присутних представника медија.

-То је јако важно питање. Ми смо и раније указивали на то  да је крајем 2020.године Републичко јавно тужилаштво издало опште обавезно упутство за сва тужилаштва у Србији да се на један јединствен начин поступа уколико се новинари јаве као жртве неког кривичног дела. На ову тему данас разговарамо са новинарима. Приближићемо им протокол поступања и хитне рокове које тужилац треба да примени када дође до кривично правног догађаја, каже Трајковићева.

На скупу су презентовани и резултати рада Вишег јавног тужилаштва у Врању у 2022.години. Током прошле године прилив кривичних предмета повећан је за 27,37% у односу на 2021. Више јавно тужилаштво је примило 121 кривичну пријаву против пунолетних особа, док је у истом периоду  повећан и број малолетних преступника за 27 лица у односу на 2021. годину , односно за 25, 23%, чуло се између осталог на округлом столу.

Please follow and like us:
Друштво