Током празника повећан број пацијената у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања

Др Љубиша Стојилковић Фото: РТВ Врање

Tоком новогодишњих и божићних празника био је повећан број пацијената у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања. Начелник др Љубиша Стојилковић каже да је неумереност у јелу и пићу претходних дана довела до нежељених последица код многих грађана због чега су се обратили лекару. Такође, температура ваздуха која је неуобичајена за ово доба године доприноси погоршању здравственог стања код хроничних болесника, рекао је доктор гостујући у Јутарњем програму наше Телевизије и додао да је протекла ноћ била бурна и да је прилив пацијената био већи него претходних дана.

-Током претходна 24 сата прегледали смо 96 пацијената, што је за 15 више него претходних дана. И млађе и старије особе су долазиле код нас, било је свега, од повреда, болова у желуцу, преједања, гастритиса, срчаних проблема, повишеног крвног притиска, болова у грудима. Једна особа је тестирана и позитивна је на корону. Све у свему, сав медицински дијапазон био је заступљен претходне ноћи, објашњава др Стојилковић.

Претеривање у храни и пићу може прилично да упропасти празничне дане. Ретки су срећници којима неумерено понашање изазива само мамурлук и осећај надутости. Поред гастритиса, прекомерно уношење ђаконија и алкохола често изазива и бол у желуцу, мучнину, горушицу, појаву гасова, па чак и повраћање и дијареју, каже доктор.

-Не постоји штетна намирница, постоји само штетна количина. Обилан унос хране и пића, на организам може да делује шокантно, јер није у стању све те количине да савлада. Ако дође до повраћања, то је још и најбољи исход, јер се желудац спонтано испразни. Наш урбани човек је неактиван, начин живота је такав да се не бави физичким активностима, тако да сваки претерани унос хране може да изазове компликације. И ако се томе придодају лоше навике, алкохол и цигарете, то додатно оптерећује организам, каже Стојилковић.

Ужитак при конзумирању укусне и обилне хране лако прераста у невољу посебно код старијих особа, дијабетичара, људи са хипертензијом и проблемима са срцем. То најбоље знају лекари Службе за пријем и збрињавање ургентних стања који су управо због прекомерног уноса хране, али и пића претходних дана имали пуне руке посла, закључује доктор и апелује на хроничне пацијенте да је умереност најважнија за здравље.  

Please follow and like us:
Здравље