Топло и влажно време неповољно за усеве, воћњаке и винограде

Актуелне временске прилике погодују развоју штеточина и биљних болести, као и појави глодара на засејаним озимим усевима. Због неуобичајено високих температура за ово доба године  воћари  се прибојавају  ранијег кретања вегетације. Недостатак снега узрокује мањак влаге у земљишту. Метеоролози најављују снежне падавине од средине наредне недеље.  

Температуре у плусу у јануару и недостатак зимског покривача и падавина не погодују пољопривреди у целини. Стручњаци сматрају да ће се тек у фебруару моћи изнети прве значајније процене овако топле зиме. Овакве временске прилике погодују  бројнијој појави  биљних болести и штеточина. Оне се хране кореновим системом и тиме значајно могу да умање род. То се пре свега односи на засејане озиме житарице. Оне су и иначе угрожене због глодара који се у већој мери јављају у оваквим условима. Релативно високе температуре у овом периоду могу довести и до раног цветања воћа, што може бити ризично у предстојећим месецима, када постоји могућност појаве мраза.

Ништа још није алармантно, али средином фебруара требало би урадити процене , видети да ли је дошло до оштећења озимих усева и шта може да се предузме да се спасе посејано. Сада цела Европа има страх од раста цена хране, а каква ће бити сетва сада је ратарима највећа брига. Више нема класичне зиме, већ имамо само врућа и сушна лета. Нарочито је важно питање да ли су њиве за то припремљене и да ли је употребљено основно ђубриво. Генерално овакви временски услови за ово доба године не иду на руку пољопривредницима, јер зима је период када се стварају велике резерве влаге.

У наредних десетак дана очекују се дневне температуре  до највише 10 степени током овог викенда, док ће се ноћу спуштати до минус четири  степена. Од средине наредне недеље очекују се снежне падавине које ће потрајати кратко те се не може очекивати да ће надокнадити мањак влаге у земљишту. Са друге стране топло време  може довести до појаве дефектних цветова, јер континенталним врстама воћаљ потребан је одређени број сати да акумулирају ниске температуре током зиме како би могле да нормално уђу у вегетацију. Осим тога, неке воћне врсте као што су кајсије, брескве и слично могу да крену да цветају. Остаје нада да ће у наредном периоду бити више хладних дана што би требало да заустави кретање вегетације и тиме сачува род воћа.

Please follow and like us:
Пољопривреда