Унапређење здравља и животне средине               

Успешно је завршена сарадња комуналних предузећа из Србије и Северне Македоније из градова Врања и Скопља. Реч је о унапређењу и заштити здравља људи и животне средине смањењем ризика од загађења кроз ефикасно управљање отпадом. Тим поводом одржана је завршна конференција на којој је истакнуто да се ради о пројекту вредном 265.000 евра који је трајао 18 месеци.

Сви који су се окупили на завршној речи, са разлогом су ту, каже Нела Цветковић, извршна директорка Комрада. Сви су дали одређен допринос, како би се остварили бенефити за наш град.

– То је 20 полуподземних контејнера које смо поставили и које наши суграђани користе последњих месеци. Урадили смо и катастар дивљих сметлишта и евидентирали 105 локација. 40 смо већ очистили, а тај катастар ће нам убудуће користити и за конкурисање код министарстава, али и код других донатора као један озбиљан документ са којим потврђујемо да озбиљно приступамо проблему дивљих сметлишта и њиховом решавању, каже Цветковиђева.

Бенефити су и две зелене површине, једна у Врању, код основне школе Бранко Радичевић, а друга у Врањској Бањи, код основне школе Предраг Девеџић. Студијско путовање у Љубљану, флајери за суграђане и едукација за децу у 7 основих и шест средњих школа. Да је цела ова еколошка прича наишла на одобравање грађана потврђују и следеће информације

– Велики број грађана се јаваљао и препознао као добру инвестицију постављање полуподземних контејнера. И из других делова града, из насеља Виктор Бубањ и Ледена стена, грађани су слали дописе са жељом  да у свом окружењу имају полуподземне контејнере, да се спречи расипање отпада поред контејнера, да се смањи популација паса луталица у окружењу и да се заштити здравље људи и животна средина, додаје Цветковићева.

Добра страна пројекта је што обухвата анализу како ситуације у граду, тако и у руралним срединама, каже градски већник Небојша Стаменковић.

– Биће то подстрек граду и осталим јавним предузећима, предузетницима и удружењима у различитим областима, да искористе могућност да аплицирају и искористе јавне позиве за прекограничну сарадњу, са свим Републикама у окружењу. Ми  ћемо као град максималмо да изађемо у сусрет свима, каже Небојша Стаменковић, градски већник.

Учесници ове сарадње се надају да су бар за мали проценат подигли еколошку свест, културу и мишљење и да ће их у причи о екологији пратити најмлађи у будућности.

Please follow and like us:
Друштво