
Засејани озими усеви у релативно су добром стању и припремљени су за пад температуре и евентуални први снег. Томе су допринели рана сетва и релативно повољне временске прилике у претходном периоду, али су представљали основ за развој биљних болести и штеточина.
Стање на њивама које су засејане озимом пшеницом и јечмом релативно је добро, када је у питању период вегетације и стање кореновог система. Свака производна година у аграру има своје специфичности које су узроковане пре свега временским приликама. Ове године присутне су и бројне друге околности , као што високе цене ђубрива и енергената што је ограничило њихово коришћење. Осим тога неуобичајено топло и суво време које је с једне стране подстакло развој усева, са друге стране је погодовало развоју биљних болести и штеточина. Због тога се произвођачима препоручују редовни визуелни прегледи тих парцела на присуство цикада, лисних ваши, као и симптома присуства вируса или пегавости. Њихобој појави допринела је и сетва недекларисаног семена и изражена појава самониклих усева стрних жита.
Код биљака које су заражене вирусом патуљасте пшенице долази до појаве жутих листова, биљке заостају у порасту и не долази до формирања класова, а ове биљке су стерилне или је клас са малим бројем зрна. Природни домаћини овог вируса су пшеница, јечам, раж, кукуруз и велики број корова из породице трава. Овај вирус може се уочити у виду мањих или већих оаза или трака неправилно распоређених по парцели, а прави симптоми заразе у највећој мери уочавају се тек у пролеће, најраније у марту када не може да се утиче на спречавање заразе. Важна мера којом се ограничава присуство вируса је сузбијање корова и самониклих усева у пшеници и јечму.
Код озимог јечма примећено је насељавање лисним вашима, као и присуство симптома мрежасте пегавости.Уколико се у почетним фазама развоја пшенице и јечма уочи више од 10% биљака са присутним инсектима, препоручује се хемијска мера заштите применом неког од регистрованих инсектицида.
Коришћењем декларисаног семена смањује се могућност примарних инфекција, а уз то стручњаци препоручују двогодишњи или трогодишњи плодоред.