Ускоро виртуелна тура кроз Народни музеј у Врању

Народни музеј у Врању, са свим својим поставкама, ускоро ће бити део дигиталне туристичке понуде Србије, тако да ће сви потенцијални посетиоци моћи да направе виртуелну туру кроз понуду нашег музеја. На пројекту се ради неколико последњих месеци и он би требало да појача туристички потенцијал града.

Виртуална тура кроз Народни музеј у Врању део је капиталног пројекта дигитализације туристичке понуде Србије. У току је рад на најзахтевнијој фази пројекта која обухвата прикупљање репрезентативних тачака изложбених поставки и њихово представљање фотографијама и детаљним описима.

Виртуелном туром биће обухваћена и нова стална поставка у згради Селамлука, али и поставка у Музеј кући Борисава Станковића. Тиме ће свако моћи да са рачунара, таблета или мобилног телефона, посети ова два објекта.

Народни музеј ће, на овај начин, бити адекватно представљен кроз званичну туристичку понуду наше земље, а културно-историјско благо овог краја ће бити доступно на увид свим заинтересованима.

– Када говоримо о Музеј кући Борисава Станковића, планирана је и дигитална тура која ће имати и аудио водич. Једним кликом се тиме добија звучни наратив на српском и енглеском језику који сажето представља делове поставке. И не само то, већ и саме куће и читавог амбијента , јер је реч о целовитој културно-историјској амбијенталној целини – појашњава Маја Алексић, директорка Народног музеја у Врању.

Како само стална поставка у згради Селамлука садржи око 800 предмета, немогуће је представити сваку музеалију, али ће у виртуелном облику бити изложени најрепрезентативни и најатрактивнији делови.

– Свакако да је циљ да се туристи заинтересују и дођу, да све то доживе непосредно у амбијенту зграде Селамлука која је и сама једно благо, односно културно-историјски споменик од великог значаја за нашу земљу – указује Алексићева.

Дигитална тура кроз поставке Нaродног музеја ће, сигурна је директорка, повећати интересовање за ову установу која бележи раст броја посета, а током прошле године их је било око 12 хиљада.

Рад на целом пројекту је покренуло и њиме координише Министарство туризма. Врање ће, осим кроз музејске поставке, бити представљено и кроз своје знаменитости попут Амама и Белог моста, али и кроз културно-туристичке манифестације.

Локална самоуправа је сачинила тим који ради на пројекту и који у централни регистар министарства доставља све потребне податке. Рад на пројекту ће трајати до краја ове године, а предвиђена је и могућност да свако кога дигитална тура довољно заинтересује, може да одмах потражи и резервише смештај.

Please follow and like us:
Друштво