Успешна вакцинација против сезонског грипа

Др Слађан Станковић епидемиолог Фото: РТВ Врање

Епидемиолошке прогнозе кажу да се назире крај пандемије када је коронавирусна инфекција у питању. Региструје се око 10% оболевања у односу на број тестираних особа. Према последњим подацима у Пчињском округу је од 369 тестираних, 31 особа оболела, од тога у Врању 22 лица. Док се ситуација са короном смирује, са друге стране у циркулацији је присутан вирус грипа. Увелико се обавља вакцинација против сезонског грипа. Од 10.000 доза вакцине против сезонског грипа, колико је достављено Пчињском округу, преостало је још 3.000 доза, каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Вакцина против сезонског грипа намењена је првенствено онима који су у посебном ризику, а то су хронични болесници са болестима плућног и кардиоваскуларног система, потом људи старији од 65 година, као и труднице. Узимање вакцине против грипа саветује се и запосленима у социјално-здравственим установама.

-Близу 70% доспелих доза вакцине је потрошено, још увек је има и није касно да је ризичне категорије приме. Грип још увек нема епидемијску форму али треба очекивати да се то деси до почетка марта. Добро је што нема повезаног оболевања у колективима и школама. Треба све то имати на уму и треба се заштитити на време, каже епидемиолог Станковић.

Досадашња искуства показују да вакцину против сезонског грипа углавном примају старији људи , срчани, онколошки, бубрежни болесници, док су труднице обазриве и скептичне, те се врло ретко одазивају имунизацији, наглашава доктор и објашњава који је ефекат вакцине .

-Постоји отпор вирусу када уђе у организам. Потребно је две недеље да се створи имуни одговор након примања вакцине против сезонског грипа, како се не би добила упала плућа, уколико дође до оболевања, наглашава епидемиолог.

Оно што грип разликује од прехладе је да се јавља нагло и да има додатне симптоме у виду бола у зглобовима, малаксалости, грознице, главобоље, губитка апетита, повраћања, дијареје или кашља. Из тог разлога се грађанима препоручује да сваке године приме вакцину против грипа. Као последица већег обухвата вакцинацијом, ствара се колективни имунитет у популацији и тако се спречава ширење епидемије, закључује епидемиолог.

Please follow and like us:
Здравље