Ухапшено 14 особа због удруживања ради вршења кривичних дела, превара и прање новца

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, у оквиру заједничког истражног тима Савезне Републике Немачке и Републике Србије, ухапсили су 14 особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, превара и прање новца.

У оквиру заједничког истражног тима Савезне Републике Немачке и Републике Србије, припадници Службе за борбу против организованог криминала, Одељења за високотехнолошки криминал, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, идентификовали су починиоце наведених кривичних дела у више земаља – Република Кипар, Република Бугарска, Република Естонија и Република Србија.

Сумња се да су осумњичени преварама уз помоћ онлајн платформи и улагањем криптовалута посредством три фирме из Београда причинили штету држављанима Савезне Републике Немачке, Канаде, Швајцарске Конфедерације и Комонвелта Аустралије вишу од два милиона евра.

На територији Србије ухапшени су Н. Т. (1980), Г. Р. (1973), П. Б. (1983), М. П. (1992), А. Ш. (1995), М. Д. (1997), И. М. (1997), К. В. (1993), А. Д. (1991), С. М. (1992), У. Б. (1996), као и М. Ц. (1987), Д. Ф. (1993) и Д. Ј. (1971). 

Сумња се да су ухапшени оштећенима лажно приказивали да тргују криптовалутама на поменутим платформама и да су за то користили савремене технологије, попут програма „Voice spin“.

На тај начин они су, како се сумња, омогућили да се лажно представе подаци на фиктивним платформама како би корисници били доведени у заблуду да је реч о легалној трговини, иако до трговине није ни долазило.

Оштећени су улагали криптовалуте на поменуте платформе, док су ухапшени, како се сумња, вршили трансакције тих криптовалута како би сакрили изворно порекло преваре.

Од осумњичених су привремено одузета три крипто новчаника, два стана, три аутомобила, информатичка опрема, као и 42.150 евра и 95.000 динара.

Одређено им је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Please follow and like us:
Хроника