Уштеда од 50 посто као бенефит замене јавне расвете

Мере штедње које се спроводе у складу са препорукама Владе Србије дају резултате, каже градоначелник Миленковић. Уштеда је приметна, а то нам даје простора да буџетом планирамо неке друге активности, наравно, обазриво, с обзиром да ће и година пред нама бити тешка.

Након празничне еуфорије сви сводимо рачуне, гледамо где смо, колико смо и како трошили. Локална самоуправа штедљиво се понашала и у време новогодишњих и божићних празника, те је у складу са препорукама државе, сама новогодишња расвета била укључена од 15. децембра до 15. јануара. То је дало ефекта када говоримо о уштеди енергије, као и све остале активности које су предузете у циљу штедње, од којих је најважнија пројекат замене јавне расвете.

-Тако да имамо неке податке који су охрабрујући. У новембру  месецу уштеда је 36 процената у Градској управи и јавним установама, а већ су стигли рачуни и што се тиче децембарске јавне расвете, и ту имамо уштеду од око 50 посто у односу на прошлу године. То је бенефит, јер смо почели са заменом сијалица, остало је још мало до потпуне замене, ја се надам да ћемо испунити оно што је дато у предлогу пројекта да уштеда, што се тиче саме јавне расвете, буде 74 процената. На добром смо путу да то остваримо. На овај начин позивам наше суграђане да се и они придруже тим препорукама. Видим по буџету колико су нам мањи рачуни у односу на прошлу годину, што омогућава да имамо простора за неке друге активности и да планирамо неке друге ствари. Међутим, енергетска криза и даље је у току, сви наговештавају да ће и ова година и наредна зима бити можда још тежа него ова, тако да су мере опреза веома битне, те позивам грађане да се овим мерама прикључе, поручује градоначелник, др Слободан Миленковић.

Што се тиче замене јавне расвете, око 95 посто сијалица је замењено, а очекује се да радови буду завршени до краја фебруара.

С обзиром на сталне апеле и препоруке, питали смо градоначелника да ли су наши суграђани препознали важност штедње енергије у овом тешком периоду за цео свет.

-Самом чињеницом да су све више заинтересовани за наше позиве за мере субвенције за енергетску ефикасност објеката, значи да су препознали. Заиста, када год распишемо позив, све је већи број суграђана који се пријављује, а то само говори о томе да почињемо да размишљамо у правом смеру, да сви будемо рационални и да сва наша домаћинства буду енергетски ефикасна, закључује градоначелник.

У периоду до 2030. године очекује се да се смањи финална потрошња енергије за око 10% у односу на садашњи тренд њене потрошње, што је више од годишње производње електричне енергије у термоелектрани ТЕНТ А, кажу у ресорном Министарству рударства и енергетике. Само у сектору домаћинстава у наредном периоду требало би да се оствари око 23% овог циља.

Please follow and like us:
Друштво Економија