У Пчињском округу примљено мало доза вакцине против ХПВ вируса

Од прошле године јуна месеца држава је обезбедила бесплатну вакцину против ХПВ вируса. До сада је на нивоу Србије 23.000 доза утрошено и више од 15.000 деце је вакцинисано првом дозом вакцине.  У Пчињском округу стигло је 253 доза које су расподељене у Здравственим установама, у некима од њих није било утрошених доза до сада.

Вакцина против ХПВ вируса намењена је узрасту од 9 до 19 година и бесплатна је. Вакцина која се да је у Србији смањује ризик од грлића материце за 90 одсто.

– За узраст од 9 до 14 година, вакцина се даје у две дозе, а за децу од 15 до 19 година у три дозе. Најбоље је да се вакцинација обави пре него што се ступи у сексуални однос. Много је важно да се о превентиви говори, да се зна када  може да се обави здравствена заштита која може да спречи настанак рака грлића материце – рекла је директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ др Верица Јовановић.

О безбедности вакцина говорио је епидемиолог Горан Ристић, који каже да су вакцине потпуно проверене и клинички испитане.

– По Светској здравственој организацији реч је о једној од најбезбеднијих вакцина. Нема разлога за било какав страх. Апсолутно, то су безбедне вакцине које су клинички испитане и проверене до краја. Пратила се и њихова имуногеност и оно све што треба да прође – рекао је епидемиолог Горан Ристић.

Подаци за читаву Србију показују да је 23.000 доза утрошено и знатно су бољи у односу на оне који се односе на наш град.

– Изгледа да није препозната вакцина како треба или да није презентована како треба. Завод је добио сасвим солидну количину, укупно од почетка до сада је 253 доза добијено и одмах су расподељене Здравственим установама. Свака је дала различито, неке јесу неке уопште до сада нису, на жалост – каже епидемиолог Горан Ристић.

Проблем треба решавати систематски и из корена, а сада смо и добили могућност за тако нешто и то не би требало пропустити.

Please follow and like us:
Здравље