У Републици Србији од последњег пописа 495.975 мање становника

Први резултати Пописа становништва, домаћинства и станова за 2022. годину, су објављени.  Нису охрабрујући јер потврђују да нас је скоро пола милиона мање.

Статистички подаци након завршеног пописа кажу да на територији Републике Србије живи  6.690.887 становника. Ако се вратимо 11 година уназад,  када је последњи попис у нашој држави одржан, било нас је 7.186,862.

-Уодносу на попис од 2011. године, број становника смањен је за 495.975, односно за 6,9 посто. Смањење становника забележено је у свим регионима око 10 посто, осим у Београду где је број становника повећан за 1,6 одсто, рекао је директор РСЗ-а, др Миладин Ковачевић.

-Уочава се јасан пад у регионима Војводине, Шумадије, Западне и Јужне Србије. Општине са највећим падом су Црна Трава, Гаџин Хан, Рековац и Бабушница, каже Љиљана Ђорђевић из РСЗ-а.

Када је реч о нашем, Пчињском округу, резултати пописа кажу да нас је укупно 237.580 становника, док је на територији Врања са околним селима тај број 75.258 становника, а сам град Врање броји 67.591 становника.

-Статистички подаци пописа су заиста забрињавајући, а ми као озбиљна локална самоуправа морамо стратешки да планирамо многе ствари, како бисмо имали све услове да мотивишемо младе људе да након завршеног школовања остају и планирају своју будућност на територији града Врања. Ми чиномо све да поред материјалног положаја, привредног амбијента, учинимо да садржај на територији града, био он културни, спортски, друштвени, знатно побољшамо. И да на тај начин млади виде да се брине о њима, каже градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Објава коначних резултата почиње од марта 2023. године и трајаће сукцесивно до јуна 2024. године.

Please follow and like us:
Друштво