Фестивал пантомиме у нашем граду

Фото: РТВ Врање

Међународни фестивал пантомиме, под називом „Фантомфест“ свечано је отворен у Врању и трајаће три дана. На десетом Фантомфесту посетиоци су прве вечери уживали у представи „Тихи гамбит“ коју је режирао Трајче Гјоргијев.

За десет година постојања Фантомфеста, у представама је учествовало 17 глувих људи. Њихова порука је да без обзира што глуви људи у друштву живе као „фантоми“, они могу све оно што и остали чланови друштва.

– Када сте кретали 2012. године све је то изгледало онако скромно, осећао се неки страх, била је присутна стрепња како ће то изгледати. Није мали јубилеј. Прошли сте доста тога и суочили се са разним проблемима, али сте опстали. Представе Фантомфеста су оствариле резултате не само у Србији, већ и широм света. Фестивал нам је показао да невербална комуникација може чујућим људима ставити до знања, које су потребе глувих људи, какве су њихове жеље, каква су њихова осећања и хвала вам на томе – рекла је Зорица Јовић, заменица градоначелника на отварању.

Идеја овог фестивала је да пантомима као уметност може избрисати разлике међу људима и да нам лепота покрета и мимика лица може улепшати животе.

– Ставили смо глуве људе на сцену, учинили их видљивима и показали да они могу све што и чијући људи а неке ствари и још боље. Од ове године смо одлучили да уведемо и награду, плакету „Златни фантом“ и њу ове године добија човек без кога не би било покрета на овој сцени, наш Трајче – рекао је Небојша Новковић, директор фестивала.

– Мени је било лепо и дивно да бар два месеца годишње проведем у Врању и да са овим дивним људима делимо сцену. Хвала вам још једном, ово ми је најдража награда у животу – захвалио се редитељ Трајче Гјоргиев.

Представа коју је Гјоргиев режирао, а коју је публика синоћ имала прилике да види, „Тихи гамбит“ састоји се од десетак одабраних етида.

– „Тихи гамбит“ значи радимо и живимо у тишини, стварамо нешто и трудимо се да вам представимо то и да вам се мало приближимо. Надам се да је ово могућност за нашу свеобухватну сарадњу и за неки наш бољи заједнички живот у коме ће глуви човек бити сагледан онако како заслужује – каже Снежана Симоновић, секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих.

Вечерас, од 20 сати представу „Хомо Американус“ изводи румунски уметник Паул Чимпојеру. У петак, 9. децембра, фестивал се затвара представом „Мушкарци су другачији, жене још више“ у извођењу Дамира Дантеса из Швајцарске.

Улаз за све посетиоце фестивала је бесплатан. Уколико сте спремни да вам вешти пантомимичари измаме осмех на лице и изађете из сале пуни утисака, знате где да их пронађете.

Please follow and like us:
Култура