Фолклор се не воли, он се живи

Фото: РТВ Врање

Новогодишњи концерт фолклорног ансамбла „Севдах“ одржан је у нашем граду. Организатор овог наступа био је Културно-образовни центар Врање. „Севдах“ заједно са гостима још од 2005. године традиционално припрема новогодишње наступе за нашу публику, а овога пута гост је Културно-уметничко друштво „Соко“ из Бујановца.

На програму су се нашле игре из влашког краја, Босилеграда, Бујановца, Косова и Метохије, као и игре из старог Врања.

Чланови фолклорних ансамбла, учесници и организатори су били задовољни на крају.

– Ја сам презадовољан концертом с обзиром да смо имали 80 учесника. Имали смо децу која први пут наступају, као и рекреативце који такође први пут наступају. Људски је да има и грешака, али се надам да је публика била задовољна. Фолклор кад уђе у крв то се игра, што се тиче деце, све док не оду на факултет. За оног ко се бави интензивно фолклором, то су путовања, доживљаји, деца се склоне са улице и нису за компјутером – каже оснивач „Севдаха“ Владимир Јанковић.

Концерт је био динамичан, занимљив и што је најважније чува наше културно наслеђе од заборава.

Програм је чинило девет кореографија, од којих су седам извели чланови „Севдаха“ а две је извело друштво „Соко“.

– Било је феноменално, концерт је био таман на месту. Ни дугачак ни кратак, деца су сијала на сцени. Драго ми је што смо наступали у Врању и што су нас позвали. Било би лепо да заједно одемо на неком фестивалу са заједничким аутобусом и да се дружимо – каже Ненад Митић, председник и кореограф Културно-уметничког друштва „Соко“ из Бујановца.

Играчи су били разних година, од малишана до одраслих који то раде скоро целог живота.

И сви они тврде исту ствар, а то је да се фолклор игра, живи и улази у крв.

– Фолклор је за мене једна од најранијих мојих љубави, ја сам била петогодишњакиња када сам се први пут уписала на фолклор и још увек много волим да радим ово. Много сам пропутовала и пронашла много добрих пријатеља и захвална сам што сам овде – каже Катарина Бркић из „Севдаха“.

Фолкллор представља дух једног народа, његову културу и историју, а наш крај је богат песмом и игром. Зато ови млади људи, осим што негују традицију и љубав према фолклору, заправо чувају наш народни идентитет.

Покровитељ читаве организације је био Град Врање.

Please follow and like us:
Друштво