Харемлук добија сталну музејску поставку

Нова поставка Народног музеја у Врању, отворена пре нешто мање од годину дана у згради Селамлука, неће још дуго имати овај епитет, јер се ради на припреми још једне сталне поставке. Она ће бити постављена у суседној згради Харемлука која је и сама историјско и културно добро нашег града.

Врање је град богате историје, традиције и културе. Након што је Народни музеј одлуком Владе Србије добио на управљање зграду Харемлука, стичу се услови да живот нашег града кроз историју буде свеобухватније приказан кроз нову музејску поставку.

Министарство културе је издвојило два милиона динара за припрему пројектно-техничке документација за израду нове сталне поставке Народног музеја у Врању. Тиме ће бити одређено архитектонско, дизејнерско и графичко решење мобилијара који треба да представи идеју нове музејске поставке. 

Идеја је да се, слично као и код сталне поставке у згради Селамлука, првенствено кроз предмете из приватних домова некадашњих житеља Врања и ближе околине, прикаже живот на овом простору, почевши од средњег века, па све до средине 20. века.

Задатак није лак јер се ради о великом временском периоду и времену великих друштвених и политичких промена. Неће бити лак ни избор музеалија за поставку, јер се у фундусима Народног музеја налази око 20 хиљада предмета.

– На који начин су наши преци на овом простору преживели све бурне историјске епохе и како су успели да сачувају свој верски и национални идентитет, то је заправо концепт наше поставке – наводи Маја Алексић.

У згради Харемлука је дуги низ година, након реконструкције деведесетих година прошлог века, био смештен угоститељски објекат, а онда је Република локалној самоуправи у Врању доделила зграду на управљање и наменила је искључиво за културне садржаје.

У згради треба извршити мање радове на уређењу, јер је, захваљујући средствима ллокалне самоуправе, недавно урађена санација кровне конструкције, што је био највећи проблем.

– Са прокишњавањем крова дошли смо у ситуацију да је влага почела да угрожава оригиналне таванице које су заиста репрезентативне и које су највећи украс Харемлука – указује директорка.

О роковима је незахвално говорити, каже наша саговорница, поготово што су стара здања пуна изненађења, али је извесно да ће, уз подршку ресорног министарства, посао бити урађен на најбољи начин.

Please follow and like us:
Друштво Култура