Хуманост се огледа у подршци особама са инвалидидтетом    

Свака одговорна локална самоуправа мора да води рачуна о свим својим суграђанима, међу којима су и особе са инвалидитетом, које су нарочито рањиве.  Наша локална самоуправа добила је и награду за израду приручника о јавним установама које нису приступачне особама са инвалидидтетом. Поред тога, финансира бројне услуге социјалне заштите.

Локална самоуправа финансира услугу лични пратилац деце са сметњама у развоју, дневни боравак у Центру за развој локални услуга социјалне заштите, дневне боравке у појединим удружењима, где се организују радионице са особама са инвалидитетом и помоћ у кући оболелима од мултипла склерозе. Финансирање услуге лични пратилац деце са сметњама у развоју  је од вишеструке користи за све актере, а тако је и са другим услугама.

– Када деца напредују то је делимично и наш успех и  наше залагање, а наравно и родитељима много значи у животу и учитељима којима је помоћ добродошла, каже Маја Недељковић Динић, лични пратилац деце са сметњама у развоју.

Подршку удружењима особа са инвалидидтетом пружају и друге установе и организације у граду. Бројни студенти Педагошког факултета су волонтери у овим удружењима и заједно организују радионице.

– О њима сви морамо да водимо више рачуна. Генерално се хуманост једног друштва и сваког појединца препознаје према односу  који имају са особама којима је потребна посебна друштвена подршака. Ми смо као институција поносни што имамо студенте који су веома активни као волонтери када су у питању многе такве активности у граду – каже деканица, професорка докторка Драгана Станојевић

Буџетом се опредељују средства за удружења и већ овог месеца ће бити расписан јавни позив за социо-хуманитарна удружења, каже већница Данијела Милосављевић.  Имамо удружења која постоје и више од 50 година.

-Битно је да их у сваком сегменту подржимо, не само финансијском, неко и у логистичком. Одређеним организацијама обезбеђујемо и простор. Једна лепа најава је од 7. децембра имамо Фантом фест у организацији глувих и наглувих особа под покровитељством Града. И то је традиционално. Свака одговорна локална смаоуправа мора да води рачуна о својим суграђанима – додаје већница.

Циљ руководства града је да се и поред економске кризе све ове услуге пружају и у наредној годин, а према могућностима и прошире.

Please follow and like us:
Друштво