Цена енергената смањује Комунални програм

Комунални програм за наредну годину биће, услед глобалне економске кризе, скромнији него последњих неколико година. На његов обим највише ће утицати повећање цена енергената, најављују надлежни.

Буџет града за наредну годину је креиран са већом дозом опреза због лоших економских кретања на светском нивоу која су изазвана енергетском кризом. Локална самоуправа ће морати да чува свој кредитни потенцијал за стратешке пројекте који ће бити реализовани у сарадњи са Републиком, а инфраструктурни пројекти мањег приоритета мораће да сачекају, каже за РТВ Врање градски већник за буџет и финансије, Бојан Костић.

Буџет је тако и конципиран, додаје већник, и указује да, пре Комуналног програма, мора да буде решено питање набавке енергената, што је уосталом и законска обавеза. Приоритет је, дакле, грејање основних и средњих школа, вртића, установа културе и социјалне заштите, те Градске управе.

– Само за предшколско, основно и средње образовање ћемо имати расходе за 100 милиона динара веће него ове године, понајвише због раста цена енергената, а затим и због отварања новог вртића у насељу Рашка. Мораћемо и да ојачамо кадровску структуру у Предшколској установи како би тај нови вртић могао да функционише нормално – наводи Бојан Костић.

Он додаје да је сасвим природно да су грађани највише заинтересовани да им се реши улица, водовод, канализација или улична расвета, али ће приоритети морати да буду прецизно дефинисани.

– Наравно да ће бити средстава и за Комунални програм, али не може се очекивати да ће бити у оној мери као ове и претходних година. Ове године смо уредили 28 улица, плус се тренутно решава и једна од највећих градских саобраћајница, Косовска улица – подсећа већник Костић.

У протеклих четири до пет година много је урађено по питању инфраструктуре, додаје већник и наводи реконструкцију Улице Боре Станковића, изградњу обилазнице и Регионалног центра за ванредне ситуације, завршетак Хируршког блока и обнову Позоришта. То су пројекти реализовани захваљујући залагању градоначелника Слободана Миленковића и његовог тима, те помоћи Републике, напомиње он.

– Криза нас неће зауставити нити вратити уназад, али ће нас дефинитивно успорити. Најважније у овом тренутку је да задржимо финасијску стабилност – поручује већник Бојан Костић.

Please follow and like us:
Друштво