Цена огревног дрвета се нормализује

Енергетска криза ове године је тектонски пореметила стање на тржишту, што се одразило и на цену огревног дрвета. Цена је у односу на претходну годину практично дуплирана, што је изазвало велику забринутост међу Врањанцима који се у великом броју греју на дрва. Занимало нас је каква је тренутно ситуација са ценом огрева.

Непосредно после завршетка лањске грејне сезоне, цена огрева је почела да расте прогресивном брзином. Цена од 40 евра по метру буковине, у року од два до три месеца, достигла је износ од 80 евра по метру.

По свему судећи, ради се о „вештачком“ повећању цене која ја изазвана тренутно повећаном потражњом. Рат у Украјини, који је почео пред крај претходне грејне сезоне, изазвао је енергетску кризу која се ширила Европом и захватила све области енергетског сектора. Неминовно, то се одразило и на цену огревног дрвета.

– Ове године је, за разлику од претходних, потражња за огревом кренула доста раније. Свакако, услед велике потражње, цена је скочила и отишла у нереалном правцу. Након што су се грађани снабдели огревом за ову сезону, ствари долазе на своје место и цена огрева је пала – појашњава директор Шумског газдинства Врање, Никола Новковић.

Стабилизовању цена допринеле су и мере Владе Србије о забрани извоза енергената, а међу њима и пелета, додаје Новковић. Ипак, ту није и крај бригама за домаћине који као огрев користе дрво.

Поред великог скока цена, током ове године појавиле су се и спекулације да би могло да дође и до несташице огревног дрвета. Такве приче пласирали су махом приватни власници шума и продавци дрвета, а погодовала им је и потрошачка психоза, удружена са свакодневним причама о енергетској кризи у целом свету.

Ми смо на простору које је у великом проценту под шумом. На подручју којим управља Шумско газдинство Врање, процена је да имамо запремину од 10 милиона кубних метара што огревног, што техничког дрвета. Морам да напоменем да ми радимо у складу са нашим планским документима и водимо рачуна о одрживом газдовању. Тако да ће, могу да кажем, и огревног и техничког дрвета бити довољно и убудуће – поручује Новковић.

Несташица би, евентуално, могла да снађе неке од приватних парцела под шумом чији власници, из разноразних разлога, не обнављају своје поседе и не пошумљују их, иако је то њихова обавеза. Сви који то желе, могу да се јаве Шумском газдинству и добију бесплатне саднице, додаје директор овог предузећа, Никола Новковић.

Please follow and like us:
Друштво