Цене меса и рибе готово изједначене     

Фотот: РТВ Врање

У време божићног поста и  слава са посном трпезом, риба  је све  траженија у рибарницама и маркетима. Цене рибе скочиле  су од 20 до 50 одсто у односу на исти период прошле године. У Врању су најтраженији  ослић и пастрмка, а од свеже рибе шаран.

Време је божићног поста који траје 40 дана, а пред нама је и слава Свети Никола, једна од оних коју православни верници најчешће обележавају.

У овом периоду, традиционална посна трпеза, поред свих осталих ђаконија, незамислива је без рибе. Дугогодишње искуство говори да је код нас најтраженија врста рибе замрзнути ослић. И по цени је најповољнији иако су готово све врсте рибе поскупеле, изузев филета лососа, који стају око хиљаду и 100 динара за килограм.

Цене готово свих врста рибе скочиле су најмање 20 одсто. Тако ослић  кошта од 450 до 550 динара за килограм у зависности од  квалитета, а пастрмка је око 800 динара. Примећује се да потрошачи купују рибу и преко целе године, а углавном се ради о старијим суграђанима који више воде рачуна о здравој исхрани, процењује Љубиша Миљковић, један од  трговаца.

Једна од траженијих врста у рибарницама и маркетима је шаран, а цене се крећу од 680 до 800 динара. Шницле од шарана су још скупље, па за килограм треба издвојити 1.250 динара, колико кошта и килограм јунећег бута. Ради поређења, прошлог децембра килограм шарана продавао се за 400 динара у радњама.

Према речима стручњака, не чуди што су цене оволико високе. Два највећа рибњака у Србији престала су са радом, те  Србија увози око 75 одсто рибе, а само је 25 процената из домаће производње.

Наши суграђани,  признају да су време поста и слава – периоди када је риба много чешће на трпези, иако су стекли навику да ову намирницу користе и у осталом делу године.

Поједини старији суграђани тврде да два пута недељно имају рибу на трпези, а  неки тврде да је можда  конзумирају ређе, али током целе године, независно од поста и слава.

Све чешће се купује и већ припремљена пржена риба. Ова услуга стаје 250 динара по килограму смрзнуте рибе. Ипак, приметно је да људи за славе и посне трпезе спремају мање него пре. Узрок би свакако требало тражити у томе што су се цене меса и рибе готово изједначиле. Познаваоци прилика у овој области кажу да цене јесу високе, али да ће  ново поскупљење уследити после Светог Николе, јер цене расту и на светском тржишту.

Please follow and like us:
Друштво