Црна статистика: Пешаци масовно страдају на пешачким прелазима

Министарство унутрашњих послова објавило је забрињавајуће податке да је од почетка ове године 15 пешака погинуло, а 750 их је повређено у саобраћајним незгодама које су се догодиле на пешачким прелазима. Због тога ће саобраћајни полицајци интензивирати контроле брзине кретања возила у зонама пешачких прелаза, али појачану пажњу морамо да обратимо сви ми.

Пешачки прелази би требало да буду зоне безбедности за пешаке, али актуелни подаци показују да није тако. Велики број саобраћајних незгода, међу којима су и оне са фаталним исходом, дешава се управо на пешачким прелазима, а одговорност за њих сносе и возачи и пешаци.

Узроци незгода су бројни: најчешће је то неприлагођена брзина возила и непоштовање саобраћајних прописа од стране возача, али део одговорности пада и на пешаке који непоштовањем правила сами себи угрожавају безбедност.

– Велики проблем код пешака, углавном младих, је да гледају у мобилне телефоне док прелазе улицу или, што је још горе, да имају слушалице у ушима, па не виде нити чују да ли им се приближава возило. Још један проблем код нас су неосветљени пешачки прелази, а требало би да буду осветљени, поготово у ово доба године, у условима смањене видљивости. Нарочито ако носи тамну јакну, тај пешак није довољно уочљив за возача – истиче инжењер саобраћаја Никола Димитријевић, предавач саобраћајне групе предмета у врањској Техничкој школи.

Пешаци су једна од најрањивијих и најнезаштићенијих група учесника у саобраћају, па би морали да много више поведу рачуна о својој безбедности. Такође, њихова едукација би морала да крене од најранијег доба.

– Све потиче из куће, па би родитељи требало да причају са децом од најранијег периода, најбоље када почињу да их воде у школу. Треба да их подучавају како се иде улицом, којом страном треба да се иде, како се улица прелази и слично – наводи Димитријевић.

Школе такође спроводе едукацију, али се чини да она не даје задовољавајући ефекат. Поред тога, подаци говоре да је постојећи фонд часова посвећен безбедности у саобраћају недовољан, са чиме се слаже и наш саговорник и додаје да би требало едукацију спроводити више на терену, а мање у учионицама.

– Основне школе имају по један час о безбедности саобраћаја. Требало би да се појача едукација, да има мало више вежби и да будемо мало активнији по том питању – поручује Димитријевић.

Како је саопштио МУП, саобраћајни полицајци ће, због лоше статистике, у наредном периоду интензивирати контроле брзине кретања возила у зонама пешачких прелаза, како би се унапредила безбедност пешака.

Please follow and like us:
Друштво