Школарци у посети Архиву

Традиционално, као и сваке године током “Светосавске недеље“ све установе културе имају активности и дружења са школарцима. Ми смо данас обишли Историјски архив и тамо затекли ученике ОШ“1.мај“ у Вртогошу али и Гимназијалце који су дошли да се упознају са архивском грађом и функционисањем ове установе.

Окосницу Светосавске недеље, традиционалне културно-просветне и духовне манифестације су ученици и установе културе. Једна од њих је и Историјски архив, који ових дана отвара врата ученицима из основних и средњих школа са територије Града.  

Добродошлицу ученицима пожелео је Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива, који је упознао децу са функционисањем ове установе.  

-Историјски архив“31.јануар“ и ове године има активност под слоганом Отворена врата Архива. И ове, као и претходних година упутили смо позиве свим основним и средњим школама да нас посете и да сазнају чиме се ми то бавимо, да виде депо и која документа све чувамо. Деца ће видети где чувамо наше благо и истину Пчињског округа, каже Манасијевић.

Врата наше установе су током целе године отворена заинтересованима, а посебно школарцима који интензивније долазе током Светосавске недеље. Драго нам је што могу да се упознају са архивском грађом , односно са изворним документима који се чувају у нашем депоу, објашњава Бранка Јаначковић архивска саветница.

-Наш циљ је да ђацима представимо изворна документа, одабрали смо нека од њих, која су од изузетног значаја. Ту су, на пример, црквене матичне књиге из 19.века , затим документа из прве половине 20.века, ту су и школски дневници. Жеља нам је да деца виде све то и да сазнају шта све могу да користе током свог даљег школовања, када треба да пишу семинарске и дипломске радове, каже архивска саветница.

Ученици из школе у Вртогошу нису крили одушевљење због доласка у ову установу.

-Очекујем да сазнамо доста нових информација током нашег данашњег боравка овде. Сигурна сам да има доста докумената у депоу и једва чекам да видим како изгледа, с усхићењем говори Викторија Митић, ученица 8.разреда.

-Сигурна сам да ће нам бити занимљиво и да ћемо од запослених овде у Архиву добити информације које ће нам бити значајне , додаје Лана Стојановић, ученица 8.разреда.

Са архивистима у Историјском архиву ових дана  су се дружили ученици више основних и средњих школа, и наставиће се са тим до краја одржавања манифестације “Светосавска недеља“.

Please follow and like us:
Култура Образовање