Шта ћете гледати на фестивалу „Документ 2022“

Фото: РТВ Врање

Међународни фестивал документарног филма под називом „Документ 2022“ отворен је синоћ у нашем граду. Према речима оснивача и директора фестивала, Слађана Стојановића Френкија, ово је прослављање пунолетства.

На Документу, биће приказано укупно осам филмова, из четири земље. Филмови се баве разним актуелним, светским темама, имају различито трајање и описују другачије емоције.

– Ове године смо припремили за вас путовање кроз ове филмове. Почећемо у Грчкој, затим ћемо ићи до Шпаније и завршићемо у Скандинавији. Циљ је да публици прикажемо најбоље филмове који су освојили бројне награде у претходној години. На фестивалу учествују филмови из четири земље, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе – рекао је директор и оснивач фестивала на отварању, Слађан Стојановић Френки.

Документ је свечано отворила градска већница, Изабела Савић, која је похвалила ову филмску манифестацију.

– Овај традиционални фестивал, Врањанцима приказује актуелности и најновија достигнућа. Садржаји су драгоценији и од играних. Филмови преносе ставове о историјским догађајима. Град Врање увек ће пружити подршку овом фестивалу и свим креативним идејама из области културе – рекла је Савићева.

Сваке године фестивал има госте који долазе из разних земаља како би се наша публика упознала са режисерима чија оставрења гледају.

Прве вечери приказана су три филма. Фестивал је отворио филм “ Затварање“ у режији Игора Тохоља.

– До сада сам на овом фестивалу приказао 4-5 филма. И Слађан се потрудио да направи један пресек онога што сам ја радио 12 година. Филм „Затварање“ у 11 минута приказује наизглед једну идиличну ситуацију на једној плажи у Грчкој која се претвара у нешто друго – каже Тохоља, режисер филма.

Други филм који је приказан под називом „Тома“, описује живот легендарног певача и композитора Томе Здравковића. У филму говоре Томина удовица, колеге Зоран Калезић и Хасан Дудић и глумице Даница Максимовић и Тања Бошковић. Режисер је Владимир Ристић.

Последњи у низу, у првој вечери био је филм „Огњило“, чији јунак користи огњило и избија искре да би упалио ватру. Филм у режији Владимира Перовића из Црне Горе.

Вечерас, другог дана, се од 20 часова приказују филмови „Дуга реса“ продукције Шкарт, затим „Теленовела сиво у колору“ у режији Филипа Мартиновића и филм „С оне стране дуге“ аутора из Босне и Херцеговине, Милана Мајара.

– Филм се зове „Дуга реса“ и ево одакле та тема. Била је сахрана маме мог пријатеља и он каже после сахране, мама је баш била строга терала нас је да прескачемо ресе. Ми питамо какве ресе. Они кад уђу у стан, они прескоче праг, јер се хаба. Значи прескочите праг, ускочите у ходник и изујете се, прескочите праг од дечје собе, ускочите на мало паркета, прескочите ресе у дечјој соби и каже наскочим на слободну територију – објашњава Драган Протић Прота, један од аутора филма.

„Документ 2022“ трајаће три дана, до суботе, када ће бити приказана „Јагорида“ у режији Небојше Илића – Илке, и затворен филмом „Кругови на води“ у режији Данила Лоле Илића.

Последњег дана, у суботу пројекције ће почети у 19 часова. Улаз за све наше суграђане је бесплатан.

Please follow and like us:
Култура