Шумско газдинство обнавља шуме у Коненој зони безбедности

Никола Новковић директор Шумског газдинства Врање Фото: РТВ Врање

У упадима шумокрадица са територије Косова и Метохије годинама нестају хектари најквалитетније шуме у Пчињском округу. Крађа траје од 1999. године, а дешавало се да наоружани лопови изазивају и оружане инциденте.  Шумско газдинство Врање спроводи план санације шума у Копненој зони безбедности, који предвиђа санацију шумског фонда на близу 1.300 хектара, а његова реализација ће потрајати у наредних шест година.

Шумско газдинство Врање највећи проблем са бесправном сечом има управо у Копненој зони безбедности, где може да се говори о пустошењу шума. Како су шумокрадице неретко наоружане, то је велики безбедносни проблем, не само за локално становништво, већ и за запослене у Србијашумама.

Ситуација се у последње време креће набоље, каже директор Шумског газдинства Врање Никола Новковић, јер се акције сузбијања бесправне сече на овом терену одвијају у координацији са војском, полицијом и жандармеријом. У неколико наврата било је привођења крадљиваца дрвета и заплене дрвета, алата и трактора са приколицама.

Првим санационим планом који је трајао три године посао обнове шума је започет, а требало би да буде завршен до 2028. године. Санација предвиђа пошумљавање близу 1.300 хектара површине у Пчињском округу. Олакшавајућа околност је што већи део ове површине може да буде обновљен на природан начин, путем вегетације ниских изданака.

– Из посеченог дрвета јављају се нови изданци из жила или из пања. На пример, сви знају да се после сече багрема већ наредне године јавља нов изданак. Такву исту изданачку моћ има и храст који провлађује у шумама изнад Прешева и Бујановца – појашњава Никола Новковић, директор Шумског газдинства Врање.

На преосталом делу посечених шума ће се тежити да се и тај посао обави на природан начин, путем такозване оплодне сече. Уколико то није могуће, обнова се ради вештачким путем.

– Ми смо већ прошле године кренули са пошумљавањем на одређеним подручјима изнад Врања, код Зарбинске реке. Тамо је пошумљено око 20 хектара са 48 хиљада садница смрче, односно 2,5 хиљада садница по хектару. Ове године је настављено са пошумљавањем и у делу Копнене зоне безбедности је за сада завршено око 13 хектара са 38 хиљада садница смрче – каже Новковић.

Он додаје да су направљени приоритети и да ће, како је и предвиђено планом санације, до краја 2028. године, бити завршен овај обиман посао. Први ефекти обнове ће, са растом младица, бити видљиви за пар година.

Please follow and like us:
Друштво