Ђаковић: Пољопривредник у кратком року може да поднесе захтев

Платформа Е-аграр, коју ће од фебруара увести Министарство пољопривреде, олакшаће пољопривредницима регистрацију газдинстава  и подношење захтева за субвенције и обезбедити њихову транспарентност, каже агроаналитичар Горан Ђаковић. Пољопривредник у кратком року може да поднесе захтев, да у реалном времену зна у којој фази је његов захтев без контактирања са запосленима у Управи за аграрна плаћања.

Пољопривредник ће захтев моћи да поднесе брзо и ефикасно, а затим да прати у којој је фази његова обрада. Према речима Ђаковића, предност увођења овог система за државу је што ће она моћи у реалном времену да види колико људи подноси захтев и за које субвенције, и тако ће лакше моћи да распоређује буџет, а самим тим и плаћање.

– То је само почетак рада на овом пројекту. Неопходан је период прилагођавања и навикавања пољопривредних произвођача да се баве е-аграром и да на тај начин предају захтеве за субвенције. Буквално један папир предају Министарству пољопривреде, све остало предају онлајн. С друге стране, имамо могућност и са електронским потписом , надам се да ћемо то и усвојити у једном моменту, тако да практично нећемо морати ниједан папир да штампамо и прилажемо – каже Ђаковић.

Да би остварили подстицаје, неопходно је, између осталог, и да пољопривредни произвођачи уредно плаћају било које порезе. Преко канцеларије за Е-управу, они ће моћи да узимају своја уверења у реалном времену, и знају да ли имају неки дуг, да га измире, па онда конкуришу – објаснио је Ђаковић.

Планирана је и обука и помоћ стручних пољопривредних саветодавних служби Србије. Они ће моћи у сваком тренутку у наредном периоду да одлазе у саветодавну службу, где ће моћи да поднесу захтев уз помоћ запослених у ПСС-у. То ће бити врло једноставан систем. Упоредо са тим, неко време ће захтеви за субвенцију и даље моћи да се предају у писаној форми, док се пољопривредни произвођачи не уходају – објаснио је овај стручњак. 

Please follow and like us:
Пољопривреда