Ђурђиц славе многе врањске породице

Фото: РТВ Врање

Српска православна црква и њени верници данас слави Ђурђиц, у знак сећања на пренос моштију светог великомученика Георгија у нови храм. Ђурђиц је честа слава код православних Срба, па и у нашем граду.

Ђурђиц је честа крсна слава у нашем народу, па и многе врањске породице прослављају пренос моштију Светог Георгија. Ни јутрошња ситна киша није омела домаћине да дођу у храм Свете Тројице у Врању на Свету литургију и освећење славског колача.

Иако Ђурђиц није црвено слово у црквеном календару, веома је важан и поштован празник међу верницима. Свети Георгије се слави два пута годишње: на дан његовог упокојења, 6. маја се слави Ђурђевдан, док се 16. новембра обележава преноса моштију светитеља и овај дан народ слави као Ђурђиц.

Свети Георгије погубљен је 303. године, зато што је, као Христов војник, одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

На православним иконама и средњовековним фрескама свети Георгије је представљен како на коњу, мачем убија аждају која је симбол паганске вере. Та икона је, по правилу, у домовима оних који славе Ђурђевдан.

На иконама за празник Ђурђиц, овај светац се представља као пешак у стојећем ставу са копљем или мачем у руци. У средњевековним православним храмовима и манастирима он је у реду са светим ратницима, борцима за хришћанство, које предводи свети архангел Михајло, представник сила добра и чистоте новозаветне вере.

– Дошли смо да пресечемо колач, вечерас позивамо госте и славимо. Довео сам и сина Александра који ће да настави да слави Ђурђиц – каже Врањанац Небојша Крстић.

– Слава нам је остала у традицији, од прадедова, дедова и наших родитеља, сада славимо ми и оставићеммо нашим поколењима. У нашем дому славимо породично, окупљамо се са пријатељима, у веселом и пријатном расположењу. Мушки део породице, обично, набавља пиће, а на посној трпези су риба и разне салате – каже наш суграђанин, Драган Величковић.

Овај дан, по народном веровању предсказује и каква ће бити наступајућа зима. Уколико је време магловито и зима ће бити магловита и променљива. У случају да је дан ведар, зима ће бити мразовита и “љута”.

Дани од Ђурђица до Светог Мрате, 24. новембра, називају се Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова. Према предању, у тим данима светац надгледа како ко ради, затим нареди вуковима да казне онога ко није био вредан.

Please follow and like us:
Друштво