Јовановић: Апелујем на родитеље да вакцинишу децу због појаве морбила

Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић изјавила је данас да је, због појаве малих богиња, потребно да сва деца која нису примила ММР вакцину или нису потпуно вакцинисана буду имунизована.

– У овом тренутку апелујемо на све родитеље, с обзоиром да се болест развила и да је веома инфективна, да оду код педијатра и да вакцинишу сву децу која нису вакцинисана и ону која су непотпуно вакцинисана односно из неких разлога нису примила вакцину пред полазак у школу, односно сву децу узраста од 12 месеци до 18 година која нису вакцинисана. Ако се пропустио термин , ово је моменат да се деца заштите – рекла је Јовановић за Тањуг.

Додала је да према програму обавезне вакцинације вакцина ММР штити од малих богиња, заушака и рубеле и да је део обавезног програма имунизације.

– Управо обухват од 95 одсто циљне популације када су у птању деца, а то су деца у другој години живота и деца у предшколском узрасту је потребан да не би било ових болести у популацији и да би морбиле биле искорењене – рекла је она.

Јовановић је додала да Србија има озбиљан програм имунизације који је савремен као и у свим земљама света и он је пре свега обезбеђен довољним количинама вакцина које су доступне на вакциналним пунктовима.

– Вакцина није била довољно искоришћења , на свим окрузима. Ако посматрамо податке ни на једном округу није дошло до обухвата 95 одсто. Ова заштита штити не само ону децу која су вакцинисана, него и ону која имају хроничне болести и не смеју да се вакцинишу – истиче директорка „Батута“.

Додаје да је према подацима којима располаже Институт, у 2021. години обухват деце овом вакцинацијом је био 74, 8 одсто, док су предшколци били обухваћени у 86 одсто случајева.

– Од укупног броја до сада регистрованих случајева сва деца се болнички лече , а код двоје деце је дошло до компликација и имају запаљење плућа. Компликације могу бити и веће и може се догодити да се болест заврши и са смртним исходом, нарочито код деце млађе од пет година – упозорава Јовановић.

Подсећа да је 2017/2018. када је регистрована епидемија малих богиња на територији Србије, било регистровано 5.800 заражених, као и да је било 15 смртних случајева, од чега су четири била деца узраста млађег од пет година.

Додаје да је важно постићи потпуни обухват овом вакцином да деца могу да одлазе слободно у школе и вртиће, као и да је закон је јасан да свако дете које када треба да пође у школу мора да буде потпуно вакцинисано.

– Разумевање потребе за вакцинацијом је кључни предуслов да се вакцинација оствари и да се деци обезбеди право здравље – истакла је она.

Please follow and like us:
Друштво