Љубивоје Ршумовић и Бојан Љубеновић у друштву малишана

Да је програм „Светосавске недеље“ ове године богат сведоче велика имена из света књижевности, који су посетили наш град.Са школарцима се ових дана у оквиру радионица друже Љубивоје Ршумовић, Бојан Љубеновић и Александар Јањушевић.

Школска библиотека  ОШ „Бранко Радичевић“ била је препуна заинтересованих ученика ове школе да се друже са познатим писцем за децу. Бојан Љубеновић и ученици те школе причали су о писању, о папиру, штампању, али и многим занимљивим дечјим маштаријама.

-Први пут се дружим са децом из Врања, имам веома богат програм ова два дана, ово је друга школа коју данас посећујем и дружим се са ученицима. Увек се радујем дружењу са децом, малопре смо се чак и тапкали сличицама, тако да и ја подетињим када сам са њима. Ја са школарцима причам мало о књигама, мало о љубави, мало о срећи. Организујемо неки квиз, дружимо се да ту буде пуно смеха, пуно шале и надам се да ћемо успети да се чујемо. Писати за децу је велика одговорност и част, пишући за децу учествујем у њиховом одрастању и васпитању, рекао је писац Бојан Љубеновић.

На другом крају града, у Позоришту „Бора Станковић“ на радост и одушевљење, како ученика основних школа, тако и нешто старијих суграђана, књижевне радионице одржао је писац за децу, Љубивоје Ршумовић.

-Када своје песме рецитујем, ја никада не седим. То је једна врста поштовања микрофону, публици и највеће поштовање поезије коју стварам. А стварам је уз помоћ ових младих људи, зато што су они пуни фазона и фора. Када сам спремао серију „Фазони и форе“, која је трајала 30 и више година, са својим синовима, а онда и унуцима сарађивао сам на сценарију. Тешко је у овим годинама бити толико маштовит, да би ове младе људе забавио. Ја ћу њима причати како ја стварам, нешто из свог искуства. Можда ће неко од њих пискарати, римовати, а ја ћу их мало подучити римовању и можда из ове сарадње буде нека песма, рекао је Ршумовић.

-Мени је овај догађај остао у срцу, зато што је био један од најлепших у мом животу. Идем у ОШ’’Достије Обрадовић’’ и пети сам разред. Просто не могу да изаберем једну његову песму коју волим јер су све предивне, рекао је један ученик.

-Мени је данас било феноменално, велика ми је част што сам упознао овако великог писца, пресрећан сам јер сам имао велику жељу да га упознам, одушевљено је говорио један од ученика.

-Било ми је прелепо, презадовољна сам што сам упознала овако познатог писца и јако сам се лепо осећала. Моје омиљене песме су „Домовина се брани лепотом“ и „Ау што је школа згодна“, рекла је ученица петог разреда ОШ“ Доситеј Обрадовић“.

-Моје име је Теа Трајковић, долазим из ОШ „Јован Јовановић Змај“ као и сви остали, дошла сам овде да укажем поштовање Љубивоју Ршумовићу, зато што је он наш велики песник. Мислим да сви знамо његове песме као што су „Ау што је школа згодна“, „Миш је добио грип“ и многе друге. Због тих песама наше детињство је добило неку основу, од које ми не треба да се раздвојимо, рекла је Теа Трајковић. Препуна позоришна сала, била је мала да прими све знатижељне ученике нашег града, како би видели и упознали писца кроз чије стихове генерације одрастају.

Please follow and like us:
Култура