Ћирилица и законска регулатива

Фото: Са изложбе Сачувајмо ћирилицу

Због све ређе употребе ћирилице, на предлог Министарство културе и информисања формиран је Савет за српски језик који ће бринути о поштовању службене и јавне употребе ћириличног писма.Ћирилица је одређена као матично, а латиница има статус помоћног писма.

Kомуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе одвија се на ћирилици.

Закон се односити и на образовне и научне установе и медије чији је оснивач држава, као и на медије са националним, регионалним и локалним фреквенцијама.

Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма донет је септембра 2021.године. Циљ Закона је ширење, заштита, очување и неговање српског језика и ћириличког писма, као културних и традиционалних вредности.

Седма емисија серијала Радио Врања „Мисли ћирилично“ говори,између осталог и о томе. Саговорници су: заменица градоначелника Зорица Јовић, књижевник Жикица Димитријевић, песникиња Ана Митић Стошић, проф. др Сунчица Денић.

Линк седме емисије је:

https://soundcloud.com/radiovranje/misli-irilichno-emisia-br7-jingle

Употреба ћирилице у раду интернет портала и медија

Данас у Србији имамо три новине које се штампају на ћирилици, исто толико недељника, само две телевизије које имају графику на српском писму.

Наша медијска кућа од самог почетка користи искључиво ћирилично писмо, каже власник и главни и одговорни уредник Радио телевизије Врање, Зоран Величковић.

Нови закон обавезује медије чији је оснивач држава и оне са националним, регионалним и локалним фреквенцијама да користе ћирилицу.

Планирано је да барем половина емитованих филмова на срспким каналима буде титлована на ћирилици. Али и ту су могући проблеми, барем технички. Ионако мали простор за текст на екрану на ћириличном писму се још више смањује, јер слова попут „џ“, „љ“, „њ“ заузимају више места.

У осмој емисији серијала „Мисли ћирилично“ на ове теме, саговорници су: власник и главни и одговорни уредник РТВ Врање Зоран Величковић, професорка и некадашња директорка медијске куће Оливера Ђорђевић, песник Жикица Димитријевић, видео монтажер и стручњак за дигитални маркетинг Ивица Димитријевић.

Емисију послушајте посредством линка:

Please follow and like us:
Култура Мисли ћирилично