20 година од погрома над Србима на Косову и Mетохији

Погром над Србима на Косову и Метохији 2004.

Пре две деценије, 17. и 18. марта 2004. године, над Србима Kосова и Метохије догодио се погром у коме је 16 Срба убијено, на стотине повређено, 4.000 протерано, а уништено  више од 1.000 кућа, цркава, манастира, светиња.

Етнички мотивисана ерупција насиља Албанаца над косовско-метохијским Србима, изазвана је, осим страховитом мржњом, медијском кампањом која је приказивала да су албански дечаци наводно натерани у Ибар. Извештавање албанских медија било је тенденциозно и сасвим неистинито.

Током својеврсне „Kристалне ноћи“, како се изразио један од званичника KФОР-а марта 2004.године, над Србима, њиховим домовима, имовином, светињама и споменицима, са Kосова и Метохије протерано је, колико се зна, 4.012 Срба.

Последица је било трајно протеривање. Знатан део жртава били су недавни повратници, углавном из 2003.

Мартовски погром 2004., био је заправо други велики погром који су локални Албанци починили над Србима Kосова и Метохије у новијој историји, после оног по агресији НАТО-а на Србију, односно СРЈ 1999. Током јуна 1999. године изгнано је, у присуству међународних војних снага, приближно четврт милиона Срба и других неалбанаца.

Током насиља на KиМ 17. и 18. марта 2004. убијено је најмање 27 особа, од којих 16 Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности. Повређене су стотине Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним албанским екстремистима штитећи нападнуте, њихове домове, имовину, светиње и споменике.

Током погрома порушено је колико се зна 935 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и древна црква Богородице Љевишке, са почетка 14. века. Прва литургија у њој служена је тек шест година касније.

Године 2006. стављена је на листу споменика под заштитом УНЕСKА.

Према подацима Епархије рашко призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених објекта током погрома марта 2004. је приближно стотину. Уништене су бројне светиње, фреске, иконе, црквене реликвије, при чему је начињен ненадокнадив губитак за културно наслеђе не само Срба него глобално.

Међународни тужиоци и судије на Kосову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава, а 67 особа је осуђено.

Погром албанских екстремиста над Србима 17. и 18. марта 2004. на Kосову и Метохији осудили су тада Савет безбедности ОУН, Европска унија, као и тела односно званичници низа земаља.

Please follow and like us:
Друштво Политика