200 година од рођења песника љубави и романтичара Бранка Радичевића

Бранко Радичевић

Основна школа „Бранко Радичевић“ обележила је 38 година од оснивања и 200 година од рођења песника, познатог романтичара, писца љубави, по којем ова образовна установа са поносом и носи име.

Основна школа‘’Бранко Радичевић’’ основана је давне 1986. године. Дан школе, обележава се сваке године на другачији начин. Ове године је то било у знаку љубави, јер и сам Бранко Радичевић, по којем и школа са поносом носи назив, био је романтичар и писац којем је инспирација била љубав.

-Две су највеће љубави у књижевности о којима се говори. Једна је љубав Лазе Костића према Лени Дунђерској, а друга, љубав Бранка Радичевића према ћерки Вука Караџића, Мини Караџић. Тако да смо ми, као основну тему узели љубав и осмислили смо да цела свечана приредба буде део драмског текста, о љубави, који су говорили ученици нижих разреда. Имали су задатак да изазову публику, да и они учествују у приредби. За све њих је, било неочекивано то што су на сцени имали прилику да виде наставнице где певају. То јесте била моја идеја, али смо сви учествовали у томе, рекла је наставница српског језика, Јелена Милошевић Јованчев.

Часопис „Враголан“ излази сваке године, за Дан школе. Ове године је изашао 23. број часописа, у чијем стварању су учествовали ученици од 5. до 8. разреда, током целе школске године, заједно са наставницама српског језика. Уочи Дана школе организована је промоција часописа у врањском театру.

-Часопис се ради целе године. Ученици су у уредништву, чланови новинарске секције. Радови се прикупљају од свих ученика, током целе године. Иначе, Дан школе годинама уназад славимо у Позоришту, а ове године је разлика, што смо вршили промоцију часописа дан пре обележавања Дана школе. Ту смо поред промоције часописа, представили најуспешније ученике и наградили их, рекла је Снежана Станковић Трајковић, наставница српског језика.

Приредба је ове године била доста другачија. Како се чуло од наставница, желели су да то буде нешто другачије, несвакидашње. Поред приредбе био је ту и музички део, у којем су учествовали поред наставника и сви радници. Оркестар су чинили наставници физичког васпитања, а шест наставница је заправо кроз певање желело да се приближи родитељима и осталим колегама.

Please follow and like us:
Култура Образовање