25. годишњица НАТО бомбардовања

Последице НАТО бомбардовања

Србија ће у недељу 24. марта обележити 25. годишњицу НАТО  бомбардовања. Прошло је четврт века од стравичне агресије на суверену и независну земљу, од акције иронично назване “Милосрдни анђео“. Бројне жртве и разарање наше земље се не заборављају.

Напад 19 земаља света, 600 пута војно опремљенијих, на суверену земљу, Савезну Републику Југославију почео је без одлуке Савета безбедности и трајао је 78 дана, када је потписан војно-технички споразум,  такозвани Кумановски споразум, касно увече 9. јуна, којим су завршене ратне операције.

-Нато пакт је бомбардовао практично сваки град рушећи на територији СРЈ,  пре свега, касарне, мостове, школе, фабрике, рафинерије, електране и направио огромну материјалне штету, која се мери десетинама милијарди долара. Много већа штета су војници и цивили који су погинули у НАТО бомбардовању. Број погинулих цивила  је од 2 до 3 хиљаде. Нажалост, никада није утврђен тачан број. Било је погинулих, почев од беба до стараца, каже историчар Ненад Стојиљковић.

То говори о томе да  напад ни на који начин није био оправдан. Циљ напада није било уништење војске тадашње Југославије, већ тотално уништење једног народа, додаје историчар.

Ни Врање нису заобишле НАТО бомбе и то девети дан након почетка бомбардовања, када је најпре страдала једна од касарни и бројне куће у њеном окружењу. И наставило се бомбардовање Врања више пута током тих тешких дана.

-Уништене су касарне ‘’Сима Погачаревић’’ и ‘’1.300 каплара’’. Захваљујући војном руководству,  војници који су били у њима су на време измештени, тако да није било војних жртава у касарнама. Поред тога бомбе су насумице падале у улици Марка Краљевића и код доње касарне. Такође крајем бомбардовања уништен је и репетитор на Пљачковици – додаје историчар. 

Тим поводом Врање  ће у недељу  комеморативним скупом од 12 сати крај споменика погинулима у ратним сукобима од 1990. године и током НАТО агресије, обележити 25. годишњицу НАТО бомбардовања. Том приликом биће одата пошта, положени венци и цвеће и одржан пригодан програм. На скупу ће говорити градоначелник др Слободан Миленковић. Након тога биће отворена изложба под називом „Пчињски округ под НАТО бомбама“ у Галерији Народног музеја. Уз велику подршку Епархије врањске и владике Пахомија, потресан филм „33 анђела“ о страдању српске деце током Другог светског рата у логорима у Норвешкој, имаће прилику да виде Врањанци  од 19 часова, у Позоришту „Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Друштво